Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relativt lugn skärtorsdag i Åre

/
  • Polisen hade fullt upp men var glada över ”polisvänligt väder” – och över stödet från den norska politipiketen som anlände vid lunchtid till Åre.
  • Trafikdirigering behövdes, särskilt vid Konsum och systemet i Åre där det tidvis var väldigt rörigt och svårt att komma fram. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Norsk polis anlitas eftersom de ofta känner ungdomarna och lättare kan prata med dem. Här hälsas de välkomna av de svenska kollegorna.
  • Utanför systembolaget var det trångt, både av köande och av norska ungdomar som sökte skydd för ösregnet.

Det bedrövliga skärtorsdagsvädret lade viss sordin på de norska ungdomarnas årliga fyllefest i Åre. De allra mest partysugna tog sig inte ens till Sverige.

De fastnade redan i norska polisens stora trafikkontroll i Hegra vid Meråker och fick snöpligt vända hem igen.

Annons

Som vi tidigare rapporterat hade polisen rustat extra med fler poliser som jobbade mer timmar än i fjol, allt för att undvika den utveckling man hade då med misshandlar och bråk till sent på natten.

De hade således bra koll på situationen. Och så var det ju ”polisvänligt väder” som Åres närpolischef Eva Helin uttryckte saken i en kommentar till Radio Jämtland.

Att för den sakens skull kalla det lugnt var en överdrift, enligt poliserna på plats i Åre. Förutom en bångstyrig systemkö att tampas med, och underåriga fyllerister vars sprit de fick hälla ut, hade de en bökig trafiksituation att brottas med.

Trafiken blev inte bättre av att det var för regnigt att festa ute på gatan. Det kan ha fått många att åka hem igen eller fortsätta festen i någon hytte efter besöket på systemet, spekulerade polisen.

Vid 13-tiden anlände förstärkning i form av en piketbuss med norska poliser, som hälsades varmt välkomna av sina svenska kollegor.

Trots att norskinvasionen var mindre än i fjol så var det hundratals norskregistrerade bilar som körde in i Åre. Men norska polisen försäkrade att de stökigaste elementen skulle utebli. De hade sållats ut i den stora poliskontrollen i Hegra vid Meråker, där man kontrollerade samtliga bilar.

Under dagen och kvällen omhändertog polisen två personer för fylleri i Åre.

Mer läsning

Annons