Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordresultat i Åre

Bästa ekonomiska resultatet på tio år. Det är vad Åre kommun kan stoltsera efter sista årets gnetande med budgetpengarna. Siffrorna visar på ett plusresultat på hela 23 miljoner kronor för 2009, vilket är 17,3 miljoner bättre än de 5,5 miljoner kronor man hade räknat med.

Annons

Förklaringen till de goda siffrorna finns enligt tjänstemännen i högre generella statsbidrag, sänkta arbetsgivaravgifter och att de sparåtgärder som sattes in i verksamheterna var mer effektiva än väntat. Det gäller bland annat större barngrupper inom barnomsorgen, indragning av utbildningar och investeringar som inte blivit av. Gymnasieskolan har också kostat mindre eftersom fler elever stannat kvar i Järpen än tidigare.

Kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C), är jätteglad över de goda siffrorna, som togs upp i kommunstyrelsen i går.

– Ett väldigt bra utfall som känns otroligt bra, säger hon.

Men det är ändå inte läge att ta på spenderbyxorna. En stor del av överskottet är nämligen engångsvinster som inte kommer att upprepas framöver, enligt Hellstrand. Så det blir mindre pengar framöver.

Därför aviseras fortsatt återhållsamhet, kostnaderna ska sänkas med 15 miljoner i år, och sex miljoner nästa år, 2011.

Hellstrand tror sig dock kunna lova att renoveringen av Strandvägen i Järpen äntligen ska bli av i år, anbud ska nu tas in efter beslut vid gårdagens möte.

Mer läsning

Annons