Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär på Tossön för historisk festival med munkfotboll, riddarspel och bågskytte

/
  • Munkfotbollen var en höjdpunkt. Ibland var det nästan som riktig fotboll.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Årets nationaldagsfirande på Tossön i Järpen gick i medeltidens tecken. Maria Kjellström från riddarorden Jamtlandicum var självklar utropare och talade sig hes för att hålla alla besökare uppdaterade.Foto: Elisabet Rydell-JansonI slutändan var det vita kåporna som tog hem dagen. Glädjefnatt!Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Bågskyttetävlingen.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Munkfotbollen var en höjdpunkt. Ibland var det nästan som riktig fotboll.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Av Linda Green, Moa Kjellström och Victoria Myhre kunde man köpa supportflaggor inför riddarspelen.Bestraffningen var inte kul; Kent grinar illa när han får smäll på fotsulorna av biskopens smälla.
  • Varje medeltida event har förstås en narr.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Biskop Petrus beslut var inte alltid lätta att begripa.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Nationaldagsfirandet på Tossön i Järpen gick i år i medeltidens tecken, med bågskytte, munkfotboll och stort riddarspel. Det var den första historiska festivalen som ska följas av många fler.

Annons

Tanken är nämligen att detta ska bli en återkommande folkfest, en historisk festival som hålls varje år. Arrangörerna i Riddarorden Jamtlandicum och Tossögården hade således satsat stort, ett 60-tal aktörer deltog, de flesta i tidsenliga dräkter.

Det var som Gotlands medeltidsvecka i miniatyr, fast med Tossöns dramatiska skogsklädda åsar och gläntor som inramning.

Två tusen besökare hade man räknat med men hur många det blev var svårbedömt. Området är stort och det togs inget inträde, i stället fick man skänka pengar till ett lokalt välgörande ändamål.

Tyvärr gjorde det kylslagna vädret att många åkte hem innan det stora riddarspelet på slutet.

Men visst blev det folkfest och den aviserade munkfotbollen blev en klar succé. Järpenborna bjöd glatt på sig själva där de sprang barfota i munkkåpor matchen igenom, tvingade att lyda de mest korkade domslut från domaren, biskop Petrus.

Mer läsning

Annons