Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen säkrade spår efter stor kabelstöld

/
  • Normalt bor arbetare i husvagnar intill lagerlokalerna. Men de senaste dagarna var personalen ledig och tjuvarna kunde därför arbeta ostört.
  • Polis från Järpen återvände i går till Brattland för en noggrannare teknisk undersökning. Polisen vädjar också till eventuella vittnen att höra av sig.

Minst 30 ton kopparkabel värd cirka 1,5 miljoner kronor stals under helgen i Västjämtland. Kabeln var ämnad för Svenska kraftnäts pågående kraftledningsbygge mellan Järpströmmen och norska Nea.

Annons

Bygget av den jättelika ledningen på 400 kilowatt pågår sedan i höstas och Svenska kraftnäts entreprenörer har upprättat en stor lagercentral i Brattland nära Undersåker där de förvarar utrustning och material.

Det var där stölden begicks. Den upptäcktes i lördags och polis från Järpen kom och gjorde en första brottsplatsundersökning samma dag.

Normalt är området befolkat dygnet om av personal som bor i husvagnar. Men just i slutet på förra veckan var arbetarna tillfälligt lediga och området var tomt. Inte heller de väktare som patrullerar området med jämna mellanrum såg någonting ovanligt. Därför är det svårt att säga exakt när inbrottet gjordes.

– Vi tror att det kan ha skett fredag natt, säger polisinspektör Eva Helin till LT.

Däremot har man en idé om hur det gått till. Med tanke på vikten och omfånget av det stulna är det uppenbart att gärningsmännen använt sig av ett stort lastfordon och någon typ av kran för att få med sig stöldgodset.

– Det vi förstår är att 30 rullar kopparkabel har försvunnit. Varje rulle väger ett ton. Det måste ha tagit tid, säger Helin, som därför tror chansen är stor att någon sett rörelse i området.

Hon hoppas nu att eventuella vittnen hör av sig till polisen. Någon borde ha sett något, resonerar hon.

Förutom kabeltrummorna stals också åtta stora lastbilsdäck, ett plogblad och annan maskinell utrustning som tillhörde anläggningens ägare. Därför är också flera målsägare berörda, vilket polisen behöver reda ut.

I går återvände Järpenpolisen för en noggrannare teknisk undersökning på brottsplatsen.

Eva Helin påpekar att det inte är första gången Västjämtland drabbas av stora kopparstölder. I somras försvann stora partier kopparkabel från containrar i Kallbygden.

Helin tror att det ligger planering bakom. Att avyttra tonvis med koppar gör sig inte självt.

– Så varför här? Till vem, man går inte bara in och stjäl koppar utan vidare, säger hon.

Annons