Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen nystar upp stor kabelhärva

Den stora kopparstölden i Brattland kan vara på väg att klaras upp. Fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i miljonstölden.

Annons

Det var strax före jul förra året som omkring 30 ton kopparkabel stals från Svenska kraftnäts pågående kraftledningsbygge mellan Järpströmmen och norska Nea. Polisen misstänkte redan från början att stölden av kopparrullarna, som är värda närmare en miljon kronor, var noggrant planerad.

Förutom kabeltrummorna, vardera en meter i diameter och märkta ”50 kvm elektrokoppar 1000 kg” stals också maskinell utrustning, en plog och åtta lastbilsdäck.

I vintras tog kriminalprogrammet Efterlyst i TV3 upp fallet. I samma veva utfäste polisen en belöning på 75 000 kronor till den som kan ge det avgörande tipset. Trots den höga belöningssumman fick polisen inga bra tips, och fallet har länge sett ut att förbli olöst.

Men nu har polisen nått till något som kan vara ett genombrott i utredningen.

Fyra män mellan 40 och 29 år från Gävleborg anhölls i sin frånvaro förra veckan och greps ett par dagar senare av polis på olika platser i landet.

I går häktades tre av dem av Östersunds tingsrätt misstänkta för grov stöld respektive medhjälp till grov stöld. Männen är också misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Den tredje misstänka gärningsmannen är begärd häktad, förhandlingar kommer att hållas de närmaste dagarna.

Kammaråklagare Katarina Eriksson är mycket förtegen om omständigheterna kring de fyra männen och utredningen.

– Det är en lustig historia, men tyvärr kan jag inte säga så mycket om den, svarar hon på frågan hur spåren ledde mot de aktuella männen.

– Men det känns kul att kanske kunna lösa den här historien, fortsätter Katarina Eriksson.

Åtal ska vara väckt senast 20 maj.

Mer läsning

Annons