Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistörer på världskongress i Åre

/
  • Några av deltagarna i pistörkongressen, från vänster Kate Hunter, Skottland, Ingrid Ivarsson, Åre, Terry Abrams, Canada, Carolynn Honey, USA, Fernando Herrera, Chile och Cesari Gerardi, Italien.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Pistörer och skid-patruller från femton olika länder har under en veckas tid kongressat i Åre. Syftet är att träffas, utbyta erfarenheter och lära av varandra.

Annons

Organisationen FIPS, Fédération Internationale des Patrouilles de Ski, träffas vartannat år, varje gång på olika ställen. Allt startades på kanadensiskt initiativ 1981 och de svenska skidpatrullörerna inom SLAO gick med två år senare.

I år hade man hunnit till den 17:e världskongressen, med Åre som värd samt SLAO och Skistar som arrangörer.

Jan Sandegård, som är specialistläkare inom ortopedi och har varit med och utvecklat omhändertagande och SLAO-utbildningar i ett 30-tal år, berättar att varje kongress har ett eget tema. Denna gång handlade det om hur man gör omhändertaganden under speciella omständigheter: av funktionshindrade, av barn och vid extrem kyla.

– Vi har bland annat haft en föreläsning av läkaren Claes Hulting om vad man måste ta hänsyn till när man är förlamad, säger Sandegård.

Enligt Sandegård är olika länder bra på olika saker.

– Något lär vi av andra medan andra lär av oss, säger han och tillägger att Sverige ligger i framkant när det gäller utbildning av pistörer, och att låta pistörer genomföra åtgärder som normalt brukar utföras av läkare.

Närmare 140 personer deltog i kongressen där föreläsningar varvats med uteaktiviteter och även kulturella inslag, som ett speciellt Valborgsfirande.

Marie Nordgren, som bor i Östersund och är ansvarig för SLAO:s skidpatrullutbildning, är jättenöjd över kongressen i Åre.

Hon säger att när det gäller fjällräddning och skidsäkerhet ser det ganska lika ut världen över.

Vad är då behållningen av kongressen?

– Att man träffas och har ett utbyte mellan varandras länder på skidsäkerhetssidan. Man åker hem med en massa input, säger Marie Nordgren.

Nästa världskongress blir om två år i Rusutsu, Japan.

Annons