Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitik läggs ut på Åre kommuns hemsida

Åres kommunalråd Eva Hellstrand, c, har börjat blogga på Åre kommuns hemsida. I den delar hon ut partipolitiska smockor till höger och vänster och det har retat upp oppositionsrådet rejält.
– Får kommunalrådets blogg innehålla vad som helst? undrar Anna-Caren Sätherberg, s, i en interpellation till kommunfullmäktige.

Annons

Bloggen, som finns på Åre kommuns hemsida under rubriken ”Kommunalrådets blogg”, startades i februari och handlar om det mesta i Eva Hellstrands dagliga liv: resor hon gör för SKL till Sydafrika varvas med centermöten och rent personliga saker, som hur hon passar sonens hundar eller hälsar på ”lilla mamma”.

Men det som retat oppositionsrådet är att bloggen också innehåller politiska ställningstaganden där Hellstrand ger kängor åt oppositionen och dess företrädare. Den 30 mars, exempelvis, skriver hon om LO-ordförande Vanja Lundby-Wedin:

”... hon måste vara väldigt skakad eftersom hon valde att kalla till presskonferens mitt i natten för att få vara först med kommentarer och krav. Lite desperat agerande kan jag tycka.”

Den 10 mars handlar det om en debatt om klimatskatter:

”Maria Wetterstrand klagade på att man bara flyttade lite skatter hit o dit. Frågan är vad hon skulle kunna fått till ihop med vänstern o sossarna!!”

Sätherberg har nu vänt sig till kommunfullmäktiges ordförande Erik Arthur Egervärn, c, med två frågor.

Hon vill dels veta om en blogg på kommunens hemsida får innehålla vad som helst, och dels om inte en policy med etiska regler borde antas för vad som får finnas på hemsidan.

Till LT säger Sätherberg:

– Jag har absolut inget emot att Eva Hellstrand bloggar. Men vi har ingen policy om kommunens hemsida och hennes blogg ligger ju på den och kommunen betalar driften.

Hon fortsätter:

– Så min fråga till Egervärn som ordförande för fullmäktige som sätter policy är, vad ska en kommunal blogg handla om? Ska den handla om det kommunala arbetet eller ska den handla om att Maria Wetterstrand (miljöpartiets språkrör, red’s anm) inte kan få ihop något bättre med sossar?

Sätherberg tycker att kommunens hemsida ska hållas ren från sådant tyckande.

– Om Hellstrand vill ha en fri blogg borde hon skaffa en egen, säger Sätherberg.

LT har sökt Eva Hellstrand för en kommentar men inte lyckats nå henne.

Mer läsning

Annons