Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övervakningsfilmen har gett många tips i Årerånet

Polisens beslut att låta allmänheten ta del av en filmsekvens från rånet av Handelsbankens Årekontor har gett resultat: tio tips i onsdags när filmen släpptes, fyra nya tips i går sedan den visats i TV3:s Efterlyst. Tipsens innehåll vill polisen däremot inte gå in på.v

Annons
Polisen är förtegen och utredningsledare Kjell Wedin vill inte gå in på vilken typ av tips man fått in. Än mindre vill han kommentera uppgifterna som förekommit om att inslaget i Efterlyst skulle ha gett tips med namn på de skyldiga.
Allt han säger är att tio tips kom in samma dag som filmsekvensen släpptes till media och lades ut på ett antal olika hemsidor. På onsdagskvällen visades filmen i TV-programmet Efterlyst vilket gav ytterligare fyra tips från allmänheten på förmiddagen i går.
Om några av tipsen leder i samma riktning var för tidigt att säga i går. Analys och sammanställning pågår samtidigt som polisen hoppas att fler ska ringa.
Men filmen har också gett kritiska reaktioner. Enligt norska tidningar fick polisen i Norge inte veta förrän sent att rånarna var tungt beväpnade. Den informationen fanns inte med i rikslarmet som gick ut klockan 10:43 på råndagen, måndagen den 6 oktober.
- Uppgiften till oss var att rånarna hade kofot, säger insatsledare Svein Arne Hovdal i Verdal till tidningen Trönderavisa.
Norska polisen bär - i motsats till svensk polis - normalt inte skjutvapen. De stod därför obeväpnade vid vägspärrarna som sattes upp i Sandvika och Meråker efter rånet. Hade de känt till att rånarna hade automatvapen skulle de ha förberett sig annorlunda, menar Hovdal.
Kjell Wedin säger att förklaringen är enkel:
- Vi levererade den kunskap vi hade för tillfället. Vi visste inte att de var tungt beväpnade förrän framåt kvällningen då vi sett filmen.
Vittnet som såg rånarna bakom banken vid 9 såg inget skjutvapen, bara kofötterna. De finns omnämnda i det första rikslarmet tillsammans med uppgiften att det inte var känt om rånarna hade något annat vapen. Att den ena rånaren hade en AK4 såg polisen först sent på eftermiddagen, på bankens övervakningsfilmer. Ett nytt kompletterande larm gick ut 17:25 och då fanns uppgiften om automatvapnet med.
Wedin medger att det är oerhört viktigt att veta om vapen finns med i bilden när misstänkta gärningsmän ska stoppas.
- Oftast är man ju mentalt förberedd på att det kan finnas när det gäller tunga rån, säger han.

Mer läsning

Annons