Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ombyggnad av Hamregården går inte att skjuta upp”

Ombyggnaden av Hamregården i Duved var den stora diskussionspunkten i Åres kommunstyrelse i går. Majoriteten vill starta bygget nu medan oppositionen vill avvakta.

Annons

– Vi kan inte avvakta, från 2010 är det helt omöjligt och köken är inte godkända, säger kommunstyrelseordförande Eva Hellstrand, c.

Som en del av Åre kommuns stora skolstrukturbeslut ska äldreboendet Hamregården i Duved byggas om. Bland annat ska köket byggas om för att även servera skollunch till barnen på Duveds skola, där matbespisningen tas bort. I slutändan ska också all föreskoleverksamhet i Duved vara på Hamregården.

Ombyggnadskostnaden är satt till 4,5 miljoner kronor. Dessutom innefattar projektet också ombyggnader för 1,5 miljoner kronor på Duveds skola.

När frågan togs upp som ett extra ärende i kommunstyrelsen i går ville majoriteten besluta om igångsättning medan oppositionen ville avvakta.

Anledningen är osäkerheten som uppstått sedan friskoleföretaget Prolympia har ansökt om tillstånd att starta friskolor både i Järpen (åk 6–9) och Duved (förskoleklass – åk 9).

Om det blir av kan hela kommunens skolpolitik rasa ihop eftersom det bygger på ett visst elevunderlag. Eleverna räcker helt enkelt inte till för så många skolor.

Visserligen får kommunen yttra sig i frågan, men inte förrän tidigast i höst. Och det är Skolinspektionen som fattar beslutet.

Trots det osäkra läget vill inte alliansen vänta med Hamregården.

– Vi måste ju ändå bygga. Jag tycker det är ett väldigt bra förslag att vi kan ha ett kök i Duved och ha både de gamla och de små samlade under ett tak, säger Hellstrand, c.

Annons