Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt besparingsbeslut inom räddningstjänsten

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Åre kommuns får inget gehör hos länsrätten i frågan om besparingar inom räddningstjänsten.

Annons

I juni 2007 beslutade nämnden om neddragningar inom räddningstjänsten i Åre kommun. Det gällde bland annat anställningstopp, minskad bemanning på IVPA (I väntan på ambulans) från fem till två personer och att inte utnyttja poolpersonal vid vakanser.

Brandmännens riksförbund överklagade beslutet till länsstyrelsen och yrkade att beslutet skulle upphävas. Länsstyrelsen biföll överklagan med skälet att en kommun ska ha ett handlingsprogram för räddningstjänst, som ska antas av fullmäktige för varje ny mandatperiod, och att Åre kommun inte hade det.

Men nämnden gick vidare till länsrätten med yrkan på att länsstyrelsens beslut ska upphävas. Kommunen menar att det fanns ett giltigt handlingsprogram som då beslutet fattades samt att beslutet inte stred mot det programmet.

Länsrätten menar att handlingsprogrammet som nämnden grundade beslutet på antagits av tidigare mandatperiods kommunfullmäktige och att nämnden därför inte var behörig att fatta det aktuella beslutet om besparingarna.

Mer läsning

Annons