Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklarheter kring reningsverkskostnader

/
  • Åre kommuns reningsverk i Vik blev ett år försenat och 17 miljoner kronor fördyrat. Nu tvistar inblandade parter om vem som ska betala kostnaderna.

Byggbolaget NCC Construction stämmer Åre kommun för kostnader de anser uppkom för att reningsverket i Vik blev kraftigt försenat. Kommunens inställning är att NCC stämmer fel part.

Annons

Så sent som förra veckan skrev vi om Vikverket och den dåliga lukten det sprider i Björnänge. Nu är verket i hetluften igenDen här gången handlar det om vem som ska betala för förseningar och fördyringar i samband med om- och tillbyggnaden.

Byggbolaget NCC Construction Sverige AB anser att Åre kommun ska betala. Bolaget har lämnat in en stämningsansökan till Östersunds tingsrätt där man kräver Åre kommun på 12,7 miljoner kronor.

Enligt NCC är bakgrunden följande: Åre kommun anlitade NCC för mark- och byggentreprenaden och parterna skrev på ett beställningsavtal i mars 2006. Enligt detta skulle entreprenaden vara klar senast i mars 2007 men blev ett år försenad.

Entreprenaden var avslutad och godkänd i februari 2008. Men enligt NCC har Åre kommun inte bara vägrat betala deras sluträkning –man har också ändrat sina skäl till varför under resans gång.

Först sade kommunen att de inte skulle betala eftersom de hade motkrav på NCC i form av vite på grund av förseningen.

Men enligt NCC var det kommunens huvudentreprenör VA-Ingenjörernas dåliga ledning som försenade projektet. NCC skulle således inte betala något vite.

När de förklarade detta ändrade sig kommunen och sade att NCC vänt sig till fel part. Rätt part var i stället VA-Ingenjörerna, alla diskussioner skulle därför tas med dem.

Men den förklaringen godtar inte NCC. Enligt dem är VA-Ingenjörerna bara kommunens ombud. De menar att kommunen tidigare betalat fakturor ställda på VA-ingenjörerna.

Åre kommuns främsta argument mot stämningen är att NCC ger sig på fel part. Men kommunchefen Gunnar Hedberg vill inte ge någon ingående kommentar.

– Vi har ju en avvikande uppfattning och vi ska ju bemöta det här, mer kan jag egentligen inte säga i det sammanhanget. Vi sitter ju i förhandlingar kring Vikverket och det här ingår ju i förhandlingsspelet ifrån NCC:s sida, säger Hedberg.

Åre kommun sitter alltså i förhandlingar med VA-Ingenjörerna och VA-Ingenjörerna sitter i förhandlingar med NCC. Syftet med det hela, enligt Hedberg, är att alla krav och motkrav ska clearas ut, helst utan att behöva gå till domstol.

NCC:s stämning kommer dock inte som någon överraskning för kommunchefen.

– Nej, den här frågan har de ju tagit upp tidigare, att de vill ha kommunen som part, säger han.

Mer läsning

Annons