Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skolförslaget - test för bysämjan

/
  • På Racklöfska skolan i Järpen talade eleverna i 6-7:an unisont mot förslaget: Aldrig i livet! Vi vägrar åka buss till Mörsil. Då slutar vi hellre!Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabeth Rydell-Janson

Jubel i Mörsil. Fullständig chock i Järpen. Förslaget att lägga ner Racklöfska skolans högstadium i Järpen och flytta eleverna till Mörsil har redan satt känslor i brand och ställt byarna mot varandra.

Annons
Ute på skolgården framför relativt nybyggda 6-7 och särskolans lokaler på Racklöfska i Järpen spelar killarna landhockey på den glashala asfalten. De går i sexan och sjuan och vill inte låta sig intervjuas var och en men talar gärna med en röst. Alla tycker ändå lika.
- Vi tänker aldrig åka buss till Mörsil. Då slutar vi!
Att bussresan bara är en mil spelar ingen roll. Förslaget att lägga ner Racklöfskas högstadium och flytta det till Mörsils skola i stället är det sämsta de har hört. Någonsin. De har diskuterat saken hela dagen.
- Och det finns ingen som tycker något annorlunda. Järpen är ju centralort, och större.
I Mörsil är stämningen motsatt - glädje och skratt bland eleverna när förslaget kommer på tal. Mörsils skola får gärna byggas ut - och sporthallen utnyttjas mer.
- Vi vill bli större! jublar Erica Forss och Frida Johansen.
Alexander Ejenstam och Linus Nilsson tycker också det låter jättebra. Särskilt om sporthallen får mer resurser. Bygga ut 700 kvadratmeter, det låter jättebra tycker de. Och varför ska inte Järpen kunna komma till dem?
Även i lärarrummet märks en försiktig optimism. Det var ju inte många veckor sedan det talades om att lägga ner i Mörsil.
- Så det här är en kul vändning, säger lärare Inger Björkbom.
Hon och kollegorna Max Hernerud och Jan Pettersson kan se både fördelar och problem med att flytta Racklöfska till Mörsil.
- Socioekonomiskt är det bra för Mörsil och tittar vi på kommunen som helhet är det här nog bäst. Men hur man än gör blir det inte bra.
De tror heller inte detta är någon långsiktig lösning och de känner också en stor trötthet över alla ändringar och nya bud. De bidrar inte till arbetsron.
- Vi känner att vi får ett nytt förslag varje termin. Vi ska bort, sedan klarar vi oss... Så vi drar inte alltför stora växlar på det här.

Mer läsning

Annons