Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kassaregistret blir dyrt för många

/
  • Här i Marby gammelgård har Eva Swedin sitt sommarkafé, som är öppet 60 dagar varje sommar. Vinsten brukar bli cirka 15 000 kronor varje säsong. Det är samma summa som det nya kassaregistret kostar. Foto: Jan Andersson

Regeringen har bestämt att varje företag i landet ska byta kassaregister under året. För de flesta är det ingen stor affär, men för de som bara har öppet några månader på sommaren, då märks utgiften för den nya kassaapparaten desto mer.

Annons

Den nya kassaapparaten kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor. För de flesta affärs-, restaurang- och kaféägare är det en överkomlig summa. Men för de små näringsidkarna som exempelvis bara har öppet sommartid kan den nya utgiften äventyra hela verksamheten.

Ett sådant exempel är sommarkaféet i Marby, en bit nedanför Hallen. Det ägs och drivs av Eva Swedin från Gärdsta och hon funderar nu på att helt lägga ner sitt kafé.

– Min vinst för hela sommaren är väl ungefär 15 000 kronor och det säger sig självt att inte jag kan jobba 60 dagar, från skolavslutningen till sista juli, helt gratis.

Varje sommar är det cirka 2 000 gäster som stannar vid Marby gamla hembygdsgård för att dricka kaffe och äta hembakat bröd.

Eva Swedin säger att det känns tungt att behöva lägga av med något som hon tycker är så kul och som hon vet uppskattas av turisterna.

– Det är inte bara jag som funderar på att lägga ner verksamheten i sommar.

– Jag känner till flera andra som går i samma tankar. En del har loppmarknader och det finns även andra som har sommaraktiviteter där lönsamheten försvinner med nya bestämmelserna. Har man en rörelse som är öppen mindre än 30 dagar om året, då slipper man tydligen köpa det nya kassaregistret, men om man har öppet som jag, då räknas sommarens omsättningen på årsbasis och då tjänar jag enligt skatteverket 600 000 kronor om året.

Niklas Andersson är handläggare på skatteverket och han berättar att det är väldigt många som ringer och frågar om det nya kassaregistret.

– Anledningen till att det gamla byts ut är att det gick att manipulera. Det nya systemet är mycket säkrare och det är regeringen som tagit det här beslutet.

Finns det ingen genväg för dem som bara har öppet några månader varje sommar?

– Om man skriver en kontantfaktura där varje kunds namn står, då slipper man kassaregistret. Det tar kanske lite tid men det är ett sätt att slippa utgiften för den nya kassaapparaten, säger Niklas Andersson.

Mer läsning

Annons