Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya busstider fungerar varken för jobbpendlare eller skolelever

Det är inte bara skolelever som fått försämringar på grund av ändringar i busstidtabellerna i Åre kommun.

Annons

Duvedsbor som jobbar i Åre kan inte alls ta bussen till jobbet längre. Busstiderna passar helt enkelt inte med deras arbetstider.

Vid terminsstarten i höstas skrev vi om hur ändrade busstider medfört klara försämringar för elever vid Åres gymnasieskola. Ändringarna berodde på skolflytten från Järpen till Mörsil; för att få barnen till Mörsil i tid hade Länstrafiken tidigarelagt bussturerna. Det i sin tur medförde att elever från Åre och längre västerut som går i Järpen måste stiga upp tidigare. Väl framme i Järpen fick de sitta och vänta i upp till en timme på att lektionerna skulle börja.

Tre elever började en namninsamling i protest. Trots att många skrev på var det lönlöst, det blev aldrig någon ändring.

Nu visar det sig att ändringarna i turlistan även försvårat jobbpendling mellan exempelvis Duved och Åre. Helena Stucki är en av de Duvedsbor som numera tar bilen till jobbet i Åre eftersom busstiderna inte längre passar hennes arbetstider, åtta till fem.

– Förut gick det en buss 7:35 på morgonen och den var framme i Åre ungefär tio i åtta. Sedan gick det en buss tillbaka tio över fem. Det var perfekt, man kunde åka buss både till och från jobbet och man var hemma ungefär halv sex, säger Helena Stucki.

Skulle hon ta bussen i dag skulle hon behöva åka tio över sju. Dessutom skulle hon behöva gå in till byn eftersom hållplatsen vid Duveds station dragits in.

– Det gör att jag måste gå hemifrån klockan sju för att hinna till jobbet klockan åtta. Det skulle med andra ord betyda en timmes restid till ett jobb som ligger mindre än en mil bort.

På hemvägen fungerar det inte heller.

– Som det är nu går bussen hem klockan fem. Prick fem. Jag sitter i en telefonväxel. Jag kan ju inte stänga den och bara gå tio minuter före stängningstid.

Alternativet är att ta nästa buss hem som går 17:40. Skulle hon ändå välja buss skulle hennes dagar bli väldigt långa. Närmare bestämt 1 timme och 20 minuter längre.

Hon vet att det finns flera i samma situation och är övertygad om att bussåkandet på sträckan har minskat. Det är en utveckling som Helena Stucki tycker går stick i stäv med kommunens miljöprofil.

Mer läsning

Annons