Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik ska spåra lavinoffer via mobilen

/
  • Grundarna av bolaget Resqu, Fredrik Thorsell och Fredrik Tufvesson var i Åre i veckan och testade sök-prototypen.Foto: Resqu
  • Polis och räddningstjänst i Åre fick i veckan ge lite synpunkter på den lavinoffersökare som företaget Resqu i Lund nu utvecklar.Foto: Resqu

En merpart av skidåkarna har mobilen med sig i fickan nuförtiden. Det har en Lundaforskare spunnit vidare på. Nu är en lavinoffersökare på gång som spårar offer via mobilen.

Annons

En stor del av utförsåkarna har i dag mobilen med sig i backen, något som fick forskaren Fredrik Tufvesson i Lund att kombinera sitt intresse för skidåkning med sin forskning inom radiovågors utbredning och antennteknik.

Tillsammans med ett par studenter har han tagit fram en apparat som pejlar in alla mobiltelefoner i ett område. Nu har de sökt patent på produkten, bolaget Resqu är bildat och de är redo att slå sig in på marknaden för sökning av personer som hamnar i laviner. I tisdags begav de sig till Åre för att träffa räddningstjänst och polis för att få nödvändiga synpunkter på apparaten som fortfarande är under utveckling.

– Det gick jättebra. Vi grävde ned en mobil dels på 1,5 meter och dels på 1,8 meter som hittades utan problem, säger Anders Ekengren, företagets vd.

De placerade även en telefon på fem kilometers avstånd som pejlades in. Detta för att simulera en sökning från helikopter.

– Responsen från räddningstjänst och polis var oerhört positiv. Fjällvärlden är ju intresserad av all sorts teknik som hjälper dem att hitta lavinoffer innan de dör, säger han.

Sökapparaten består av en basenhet, som är stor som ett halvt A4-papper och några centimeter tjock. Till den används en handenhet med en display som efter cirka 15 sekunder visar alla mobiler som finns i området. När man har bestämt sig för en viss mobil kan man sedan pejla in rätt telefon med en meters precision.

– Under nästa vinter är tanken att vi ska kunna testa sökaren skarpt ihop med kunder. Den måste kunna klara tuffa krav och vi måste vara 110 procent säkra på att den fungerar, säger Anders Ekengren och förklarar att apparaten ska kunna tas från inomhusmiljö och ut i extrem kyla, dimma eller storm utan problem. Den måste även kunna drivas säkert med batteri.

Just nu håller företaget som bäst på att ragga investerare, men Anders Ekengren tror att de kan ha en färdig lavinoffersökare någon gång under 2010. Han spår även en bredare marknad än sökning av lavinoffer och nämner fjällvandrare som har gått vilse på sommaren, eller personer till sjöss.

Mer läsning

Annons