Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk ungdomstradition: Invasion av Åre med stök och fylla

/
  • Överförfriskat blev det redan på förmiddagen. Foto: Elisabet Rydell-jansson
  • Poliserna höll strängt på Åres skärpta ordningsstadga. Det gällde att gömma flaskorna och inte dricka så polisen såg.

Skärtorsdagens norskinvasion med fulla, partajande ungdomar i Åre beskrivs av polisen som stökig men under kontroll. När kvällen hade polisen plockat in tre personer för fylla. Två av dem var kvinnor.

Annons

Vid 18:30 hade gatufesten och cruisingen i Åre klingat av och trafiken hade lättat.

Polisen kunde börja summera dagen: tre utbrutna slagsmål, alla interna bråk norrmännen sinsemellan.

– Det är kompisar som har börjat bråka med varandra. Alla tre hände samtidigt under den sista timmen, säger Eva Helin, vice närpolischef i Åre.

De tre ungdomarna fick sova ruset av sig i cellerna på polisstationen i Åre. I övrigt hade dagen, enligt Helin, gått bra: visserligen väldigt mycket folk, massor med turister, trafikkaos och mycket drickande, men ändå kändes det som man hade kontroll över situationen.

De första bilarna med festglada norska ungdomar kom vid 10-tiden på morgonen. Redan då var det lång kö utanför Systembolaget i Åre. Där hade man laddat upp för invasion – skärtorsdag är den dag då butiken har mest omsättning på hela året.

Sedan fyllde det på med bilburen norsk ungdom eftersom, och även med fler och fler polispatruller. Två norska polismän kom också i år, trots att de egentligen inte var väntade.

Nu var det inte alla som åkte ända fram till Åre. Det rapporterades från Skalstugevägen att många ungdomar parkerat sina bilar uppe på fjället för att hålla sitt partaj där, med medhavd dricka.

I Åre är polisen numera luttrade och beredda vad gäller skärtorsdag. Och sedan Systemet flyttade till Konsumbyggnaden med stor parkering har det blivit lättare att jobba.

Festen rinner inte längre ut på gatan och blockerar trafiken.

Polisen har också bilinspektörer ute för att kolla fordon och förare. Joakim Andersson var på plats i Åre.

– Vi har en patrull uppe i Storlien som gör kontroller. Här i Åre är det mest att hålla parkeringen fri från bilar så att trafiken kan flyta, säger han.

I år var polisen extra hårda med tillämpningen av Åres nya ordningsstadga, som har skärpta regler mot alkoholförtäring på allmän plats.

Att sitta i bil och dricka är okej, stå ute med en flaska eller ölburk i handen är okej, men man får absolut inte att stå och dricka på gatan. Och det hade enligt polisen viss dämpande effekt på partajandet.

– De tycker absolut inte det är roligt när vi tar spriten av dem, säger Eva Helin.

Mer läsning

Annons