Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte ökar hoppet om elektrifiering av Meråkerbanan

För första gången bjuds Jämtland in för att lämna synpunkter på järnvägssatsningar i Norge.

Annons

Norska Stortinget kommer under juni att ta ställning till en ny nationell infrastrukturplan för perioden 2010–2019

Inför beslutsprocessen får en delegation från Jämtlands och Västernorrlands län möjlighet att träffa stortingets transport- och kommunikationskommitté i Oslo den 11 maj.

Frågan gäller elektrifiering av Meråkerbanan. Med jämna mellanrum har frågan återkommit i korridorerna under två decennier, utan att politikerna avsatt några pengar.

– Att vi nu beretts möjlighet att från svensk sida ge vår syn på denna viktiga fråga är både unikt och hoppingivande, säger landshövding Britt Bohlin.

Elektrisk ström behövs om gods- och persontransporterna mellan länderna ska utvecklas framöver.

– Vår förhoppning är att stortinget ser Meråkerbanans viktiga roll för utvecklingen i hela Mittnorden, fortsätter landshövdingen.

Hon framhåller i ett yttrande till Norge att Meråkerbanans betydelse för båda länderna bör lyftas fram tydligare och att pengar för en elektrifiering av banan bör avsättas under perioden 2010-2019.

Skälen till detta är i korthet att Meråkerbanan utgör en flaskhals för utvecklingen av öst-västliga utvecklingsstråket i Mittnorden.

Elström längs banan skulle öppna möjligheter för överföring av stora mängder gods, från järnvägstransporter genom Sverige till hamnarna i Trondheimsområdet.

Annons