Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfokus när Copperhill höll sin första Åredag

/
  • Första Åredagen på Copperhill som fortfarande till stor del är en byggarbetsplats. En byggarbetare stannar till och lyssnar in på mötet.
  • Fler än vanligt kom till Åredagen för att få se hotellet. Här är det kaffepaus och mingel i baren där förfäderna från kopparepoken som gett hotellet sitt namn blickar ner från väggen.
  • Hotellets vd Peter Nilsson hälsade alla välkomna. Här samtalar han med Åreföretagare Anders Wiblom i den rundade baren.
  • Skistar Åres destinationschef Niclas Sjögren-Berg och marknadschef Anna Wersén på första parkett.
  • Många deltog i gårdagens Åredag där stämningen var övervägande positiv, trots lågkonjunktur och klimathot. Ute vräkte snön ner.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Janne Andersson delade ut företagspriser. Guldstjärnor gick till Anne Johansson, hotell Åregården, och STF Storulvån. Årets nyföretagare blev Årekonferens, Magnus Ekelund, och Årets företagare blev Rickard och Åre Fredriksson i Åre Björnen.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åredagen hölls i går på splitter nya Copperhill. Många kom bara för att få se det fantastiska hotellet.

Annons
Det var välorganiserat i detalj. Som bilist stoppades man av en väktare redan nere i Björnen och ombads parkera där för att bussas upp till hotellet. Copperhill är fortfarande till stor del byggarbetsplats och tillgången på parkeringsplatser uppe på Förberget mycket begränsad. För att undvika parkeringskaos erbjöd hotelledningen fri busservice.
Många såg hotellet för första gången. Och det är en storslagen syn som gör intryck. Även de mest luttrade fastighetsfolk tappar hakan när de kommer in i den kopparinklädda lobbyn och ser rymden i rummet.
Högt i tak är bara förnamnet.
Åredagen hölls i ett konferensrum en trappa ner, intill den rundade baren där förfäderna från gruvepoken som gett hotellet sitt namn blickar ner över gästerna från det fantastiska fotot på väggen. Kontrasten mellan förfädernas hårda arbete under tuffa förhållanden då och lyxen och bekvämligheten på Förberget nu var på mångas läppar under minglet i pausen.
Mötet handlade mycket om de nya avtal som medlemsföretagen nu ska skriva med destinationsbolaget Åreföretagarna AB. Det innebär både nya villkor och medlemsavgifter och VD:n Lars Börje "Bulan" Eriksson gjorde sitt bästa för att förklara fördelarna, vad de betalar för och vad de får igen, exempelvis i form av rabatter och service.
Åredagen, som arrangeras två gånger om år - vid säsongsstart och säsongsslut - var sig annars ganska lik, förutom att ovanligt mycket tid ägnades åt miljöfrågor. Kommunens näringslivschef Jan Andersson, ständig optimist, påpekade att Åre inte är immun, varken mot finanskris eller klimathot, men kunde ändå se fördelar för Åre även i de mest dystra fakta om höjda temperaturer och färre snödagar i en ny utredning som tagits fram av Sweco. Även Skistars Åreledning beskrev framtiden som ljus. För slutar snön att komma så finns det ju alltid - cykel.
Destinationschef Niclas Sjögren Berg berättade stolt att Skistars mountainbikesatsning för första gången gått med vinst i år. Ett mål är att bygga ut cykel- och vandringsleder så att man kan gå/cykla Åreskutan runt. Vandring kommer mer och mer, enligt Sjögren.
- Vi gillar den typ av vandring där man tar liften upp, sade han.
Annons