Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats är deltidsbrandman: Vissa veckor är det jobbigt

/
  • Mats Isfjäll är också elektriker och heltidsanställd hos Jonssons El. ”Det är mitt första jobb och det kommer i första hand”, säger han. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • När Mats har beredskapsvecka har hela familjen Isfjäll beredskapsvecka, även hustrun Monika och dottern Agnes, 2,5 år. Det krävs mycket pusslande för att få det att gå ihop.

Att vara deltidsanställd i räddningstjänsten innebär en hel del pusslande, speciellt om man samtidigt är gift och småbarnsförälder. Mycket måste stämma.

– När jag har jour har hela familjen jour, säger Mats Isfjäll, deltidsbrandman i Åres räddningstjänst.

Annons

När LT träffar Mats Isfjäll hemma vid köksbordet i familjens hyreslägenhet i centrala Åre har han präntat ner på ett papper: för- och nackdelar med att vara deltidsbrandman i Åre.

Men listan är inte konstant. Han beskriver det som en vågskål där vikterna flyttar på sig hela tiden.

– Vissa veckor är det jobbigt, då tycker jag att nu slår det över på minus...

Just denna vecka har Mats beredskap. Veckan går från måndag klockan 19:00 till måndag. Under den tiden är det mycket han, liksom resten av familjen, måste tänka på.

– Man blir väldigt låst, säger Mats.

Inom fem minuter efter att larmet gått ska en deltidsbrandkår vara ute ur garaget med utryckningsfordonen. Man får således inte vara längre bort från stationen än att man tar sig dit i tid.

Det innebär att han måste ha bilen tillgänglig och körbar alla tider på dygnet den veckan. Mats bor dock i bostadsområdet ”Svegståget” så är han hemma är det snabbast för honom att kliva ut på E14 och ta den korta biten till brandstationen till fots.

Men chansen är lika stor att han är på jobbet. Så att ha en samarbetsvillig arbetsgivare är ett annat måste.

– Vi måste ha ett skriftligt intyg från arbetsgivaren att de går med på det, säger Mats, som själv jobbar som elektriker hos Jonssons El.

Där är de oerhört smidiga och förstående. Under beredskapen kan Mats inte ta jobb utanför Åre; redan Björnen är för långt bort. Och skulle han bli kvar hela natten på något släckningsarbete eller olycka så kan han i regel flexa på jobbet dagen därpå.

Mats är en sportig typ som gillar att vara ute med familjens två hundar. Så han har mätt upp ”säkra hundpromenader”, alltså slingor han kan ta och ändå hinna i tid om larmet går. Hundarna får vänta på brandstationen under tiden.

Sedan lilla Agnes, 2,5 år kom till världen krävs det verklig planering för att allt ska fungera.

– När jag har beredskap kan inte Monika sticka ut och träna. Hon har beredskap lika mycket som jag, säger Mats.

Beredskap har man var fjärde vecka året om. Det betyder att Mats inte kan ta ut hela sin lagstadgade semester på en gång, såvida han inte lyckas byta veckor med någon annan. Men det är svårt på sommaren när alla andra vill ha ledigt.

Däremot pusslas det oerhört mycket fram och tillbaka för kortare ledigheter, som när Mats ska hämta Agnes på dagis, eller om Monika vill sticka iväg på någonting.

Monika och Mats är ett sammansvetsat par som hållit ihop i 16 år. De flyttade hit från Borlänge och tillhör kategorin säsongare som blev kvar. Först bodde de i Undersåker men så fort de hittat lägenhet i Åre började Mats i Åres räddningstjänst.

– Det var 2003, det året Susabäcken svämmade över, säger han.

Han har vidareutbildat sig till brandförman, vilket bland annat innebär att man leder sin grupp, planerar övningar och ser till att alla gör vad de ska.

Som förman får han också åka före på många larm. Sist han hade beredskap blev det väldigt hektiskt.

– Det var den veckan en massa vattenledningar frös och det blev vattenskador överallt. Jag trodde jag skulle bli tokig!

Enligt Mats har de senaste åren varit tuffa för Åres räddningsmän med personalnedskärningar och besparingar. Senast var det bilersättningen, som helt enkelt togs bort.

– Orättvist, anser Mats, eftersom andra som kör privat bil i tjänsten får ersättning. En brandman måste ha bilen uppvärmd och körbar alla dygnets timmar, vilket var en orsak att ersättningen infördes. Dessutom är man i tjänst från när larmet går, så det går inte, som vissa hävdat, jämföra med resor till och från jobbet.

Nedskärningarna har dämpat arbetsglädjen inom kåren, flera har tröttnat och slutat.

Familjen Isfjäll väntar snart tillökning, vilket inte kommer att förenkla tillvaron – chansen att hitta ett hus inom femminutersgränsen i Åre är försvinnande liten den dag man blir för trångbodda – och Monika säger att hon i bland önskar att Mats inte var brandman.

Men i slutändan är det ändå det positiva som överväger. Mats uttrycker det så här:

– Det är nog ingen som gör det här jobbet för pengarnas skull.

Mer läsning

Annons