Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare i norra Kall satte stopp för renbete

Med utmattningsmetoden fick en markägare i Kall igenom ett styrelsebeslut att förbjuda renbete på samfällighetens marker. Nu ångrar ordföranden Jörgen Widegren att han lät sig övertalas att gå med på beslutet.

Annons

Widegren är ordförande i Kalls kyrkslätts samfällighetsförening, som nyligen beslutat om förbud för renbete på medlemmarnas marker. Det är första gången markägare i Åre kommun tar ett sådant beslut.

Jörgen Widegren förstod så fort beslutet var taget att det skulle bli ett liv. Egentligen hade han trott att det skulle bli värre än det faktiskt blev.

– Men jag skäms, säger han i dag.

Beslutet togs vid samfällighetsföreningens årsmöte där ett 20-tal markägare deltog. Bakgrunden sägs vara att renarna förstör markerna och trampar sönder skidspåren.

Men enligt Widegren har föreningen inga problem alls med några samer, däremot med en av sina egna medlemmar, Lars Hermansson,

– Han äger en fastighet mitt i det här området, säger Widegren.

Att beslutet ändå kunde genomföras trots att bara en person varit drivande förklarar Widegren så här:

– Det är droppen som urholkar stenen. I tio års tid har Hermansson tagit upp frågan varje år.

Till slut orkade inte styrelsen stå emot, menar Widegren som i dag låter djupt ångerfull.

– Vi ska ju inte hålla på med sådana här saker, det är fiskekort, jakt och sådant vi ska syssla med, säger han.

Området, som ligger norr om Kalls samhälle, är två mil långt och två kilometer brett. Enligt länsstyrelsens markanvändningsredovisningar utgör det del av Njaarke samebys vinterbetesland och där går även flyttleder för samebyn.

Efter mötet har Widegren kontaktat samebyns ordförande Pär Nilsson och pratat igenom saken. De har bestämt att de ska träffas på ett möte för att hitta en lösning.

Annons