Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklare för skandalbygge i Åre stäms på miljonbelopp

/

Mäklaren Notar, som marknadsförde skandalbygget Mörvikengården i Åre, stäms på tiotals miljoner för att de inte berättade för kunderna om projektets avigsidor. Försäkringsbolaget If vägrar betala. Enligt dem går inte bevisa att mäklarna kände till problemen.

Annons

I april 2006 kunde LT avslöja att den rådande byggboomen i Åre fått sin första stora byggskandal. Det så kallade Affärshuset vid Åre torg – i dag Brf Mörvikengården – var bara halvfärdigt men både byggherren och pengarna var försvunna.

Bostadsföreningen lovade bygga klart i egen regi, de bedyrade att allt var okej och pengar fanns. I själva verket hopade sig problemen, förseningarna fortsatte och utlovade lyxmaterial byttes systematiskt ut mot billigaste sorten. En hel relaxavdelning bara försvann, utsikten byggdes till stora delar bort av andra och p-platserna blev aldrig av.

Inget av detta berättade mäklarfirman Notar för sina kunder. Deras helsidesannonser beskrev bara hur lyxigt allt var. Nu säger de att de inget visste.

– Jag tror att de visste. Vi vet att de var där innan tillträdet – sedan har köpare suttit med små barn och frågat, kan vi åka upp nu och flytta in. Ja, sade de. När de kom var det en byggarbetsplats och de fick ta in på hotell. Det hade ju en dämpande effekt i glädjen, naturligtvis, berättar köparnas advokat Carl-Johan Vahlén vid Legio Advokatfirma i Stockholm för LT.

Vahlén representerar de 19 köpare som nu stämmer tre av Notars mäklare på mellan 0,5 och 1,8 miljoner kronor, eller sammanlagt över 10 miljoner kronor, för att de inte informerat dem om bristerna.

Detta sedan man inte kommit någon vart med försäkringsbolaget If, som står för mäklarnas ansvarsförsäkringar.

– De sade att i och för sig så finns det ett ansvar, men de tycker inte vi kunde visa att mäklarna gjort fel just i detta fall.

Vad ska försäkringen gälla för?

– Den ska ansvara för de fel som mäklarna gör. Det som de borde insett var felaktigt ska de informera om. Vi ville ha ersättning för att det inte blev nollavgift, avgiften blev högre, det blev ett tillägg i köpeskillingen, det blev ingen relaxavdelning, inga skidförråd, inga parkeringsplatser, ingen lyxstandard utan väldigt enkelt – i princip var det fel på allting.

Enligt Vahlén är fallet unikt eftersom alla tidigare fall som prövats när det gäller mäklares ansvarsförsäkringar har handlat om lägenhetsytor som blev för små.

Årefallet däremot liknar han vid ”sådant som hör hemma i byggnationer i Spanien”: Allting blev tokigt från början.

Om Notar hade informerat köparna kunde de ha hävt sina köp.

Men allt de gjorde i april 2006 var att informera om nya byggherren och att det inte skulle drabba köparna ekonomiskt.

– Då stannade ju alla kvar vid sina kontrakt. Annars hade de ju hävt dem om de hade vetat hur illa det var.

Vahlén tycker det är bra att det nu prövas hur starkt mäklaransvaret är. Om det inte innebär något skydd finns ingen anledning att vända sig till en auktoriserad mäklare, menar han.

– Men det skulle förvåna mig om det blev så, säger han.

Annons