Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Macken fick ingen bensin inför trollingen

/
  • ”Tävlingsdeltagarna stod i kö här med sina stora båtar och ville tanka, men våra cisterner var tomma”, säger Anna-Karin Folkesson.
  • Den här veckan, inför Storsjötrollingen, har macken i Hallen mest omsättning. Då blev det stopp med bensinleveransen. Foto: Jan Andersson

Anna-Karin Folkesson, bensinmacksägare i Hallen är hela byns hjälte. Utan hennes idoga insats för att få bensin till sin mack, så att trolling-båtarna kunde tanka, hade det blivit svårt att genomföra byns stora fisketävling.

Annons

När bensinstation i Hallen har sin mest hektiska helg på året, med kunder från Storsjötrollingen och andra aktiviteter då slutar bensinbolaget Bilisten att helt plötsligt att leverera bensin. Från elva på onsdagen till tidig torsdagsmorgon var macken i byn helt torrlagd.

– Jag blir upprörd hur vi mindre mackägare blir behandlade, säger Anna-Karin Folkesson.

För exakt ett år sedan kom Bilisten och bensinföretaget Qstar i samma ägargrupp. De lovade att macken i Hallen skulle få tillgång till samma leveranser som tidigare.

– Förra onsdagen ringde jag som vanligt för att göra en beställning av bensin och diesel och fick då höra att den privata leverantören, som vi haft i många år var uppsagd. Samma dag kom ett mejl från Bilisten som talade om att från och med dagen innan, så var det nya rutiner som gällde. Hädanefter skulle bensinbolaget Shell stå för leveranserna.

I mejlet fick Anna-Karin också veta att det skulle ta fyra dagar att få bensinen efter beställningen. Tidigare har hon alltid fått sin leverans dagen efter.

– Det skulle innebära att den bensin vi hade kvar i våra cisterner inte skulle räcka eftersom de är för små med tanke på den omsättning av drivmedel vi har de här dagarna.

– Först tog den 95-oktaniga bensinen slut och då fick vi börja sälja 98-oktanig till samma pris. Samtidigt väntade jag varje timme på att tankbilen skulle dyka upp, men den kom inte. På onsdag förmiddag var det helt slut på all bensin i Hallen. Samtidigt började alla de 62 båtarna, som var anmälda till den stora trollingtävlingen samlas i byn. Alla ville tanka upp sin båtar innan starten på den stora fisketävlingen, som var 8.00 på morgonen.

– Nu började paniken ligga på lur och båtägarna stod på kö. Jag satte igång att ringa runt för att försöka få tag i någon som kunde komma med drivmedel till oss.

Den gamle leverantören fick höra talas om Anna-Karins dilemma och lyckades fylla sin tankbil och kunde tidigt på torsdagsmorgonen ordna bensin till macken i Hallen.

– Det var i sista sekunden, säger Anna-Karin.

När Länstidningen träffade Anna-Karin utanför hennes mack under gårdagen, då dök tankbilen från Shell upp, fyra dagar för sent och två timmar efter att starten på tävlingen gått.

– Jag var inställd på att åka hit tidigare, säger tankbilschauffören Ulf Wiklander från Matfors, men det har inte kommit någon körorder från företaget förrän nu.

Försäljningsansvarig på Bilisten i Norrköping är Maria Hadd. Hon säger att händelsen med tomma cisterner i Hallen var en engångsföreteelse.

– En mack ska inte stå utan bensin och jag hoppas att det inte kommer att upprepas.

Mer läsning

Annons