Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lömska fällor på Järpens gator

/
  • Höga trottoarkanter, trasig och lappad asfalt, stora hål, bilar och illegala trottoarpratare – Ingrid Lindberg får se upp för många lömska fällor under sina promenader på Järpens dåligt underhållna gator – värst är det på Strandvägen. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • På sin väg till affären stöter Ingrid på Else-Marie Nilsson och Hans Westberg. De har samma erfarenheter: vägstandarden i Järpen är under all kritik och funktionshindrade lever farligt.
  • Redan utanför porten börjar  farorna: lappad asfalt och höga trottoarkanter.
  • Ett helt onödigt, två meter långt, avbrott i asfalten. Ingen match för den som är ung och frisk men ett svåröverkomligt hinder för rullstolsburna och rullatorstödda.

Ingrid Lindberg är en modig kvinna. Det krävs nämligen stort mod för en funktionshindrad kvinna att gå till affären i Åre kommuns centralort Järpen.

Annons

Vägen dit är full av farliga hinder: gropar och potthål, lappad och överlappad asfalt, gamla rälsrester, höga trottoarkanter, felparkerade bilar och olagliga trottoarpratare.

– Nog behöver det göras något åt Järpens samhälle, säger Ingrid Lindberg.

Ingrid Lindberg bor på Strandvägen i Järpen, ett samhälle som hon är oerhört stolt över. För ett antal år sedan drabbades hon av stroke och hennes högra sida slutade lyda. Hon beskriver det på ett målande sätt: högra benet känns inte längre som hennes eget.

– Det är som att lyfta någon annans ben.

Det har gjort henne till något av en fånge i sitt eget hem eftersom hon inte tar sig ut egen hand. Men hon har också diabetes vilket gör motion extra viktigt – en permobil är alltså ingen lösning för Ingrid.

I fjol kom hon inte ut alls, det fanns ingen ledsagarhjälp att få. Men i år har hon ledsagarhjälp för tre timmar i veckan: en timme varje måndag och två timmar på onsdagar.

Det är hon jättelycklig över. På två timmar hinner hon nämligen till affären, knappt 300 meter bort. Och att handla, det är veckans höjdpunkt.

– Livet har verkligen förändrats, konstaterar Ingrid, som bett LT:s utsända följa med på en onsdagspromenad.

Hon vill visa vad det innebär att vara funktionshindrad, även när man bor så centralt som hon, mitt i centralorten Järpen, längs byns paradgata Strandvägen.

Ingen minns när Strandvägen sist åtgärdades och det är ett irritationsmoment för de flesta. Men för Ingrid är det också en stor potentiell fara, full som den är av lömska hinder, hål, lappningar, lutningar, kanter som tappat all funktion, järnrester från bortglömda gamla skyltar.

Försiktigt tar Ingrid sig fram, steg för steg. Hennes ledsagare går bredvid med en stöttande hand på rullatorn, vars hjul ofta blir hängande i luften på den ojämna trottoaren – där sådan finns. Ibland tvingas de ut i själva gatan, som är spårig och full av lösgrus.

Att det får se ut så här i kommunens centralort tycker Ingrid är en skam för kommunen. I åratal har Strandvägen varit föremål för debatt och dess åtgärdande har redan beslutats om och funnits med bland kommunens högst prioriterade investeringsobjekt flera gånger.

Men varje sommar har just den investeringen skjutits upp – i brist på pengar.

Så blev det även i år, vilket inte överraskade någon, allra minst Ingrid. Nu har hon fått nog. Hon vill att beslutsfattarna på kommunen ska få se hur de invånare som inte är unga och raska drabbas när gatorna lämnas att förfalla på det här viset.

Längs promenaden träffar Ingrid många vänner och bekanta, som oavsett om de är unga eller gamla, sitter i rullstol, drar barnvagn eller åker skateboard – tycker precis som hon:

Järpens gatumiljö – i synnerhet Strandvägen – är under all kritik och måste fixas nu!

Mer läsning

Annons