Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lek med döden ledde till storlarm i Brasta

/
  • Jonatan Olofsson kollar om han ska se några spår efter sin kompis skoter som försvann i djupet.
  • – Vi har bara väntat på att en olycka ska hända, säger Willy Granlöv på Brasta gård, som bor i närheten av broarna där skotern sjönk. ”Tänk om någon följer skoterspåret i mörkret och det går rakt ut i öppet vatten”.
  • Spåren som tydligt visar den livs- farliga leken.
  • Jonatan Olofsson och Mattias Prestberg tycker inte att de gör något fel när de kör skoter på öppet vatten. ”Visst innebär det vissa risker, men det är inte olagligt”, säger de.

– När vår kompis hade kört några hundratals meter på öppet vatten så fick han vatten på drivremmen och skotern sjönk som en sten. Så berättar Mattias Prestberg och Jonatan Olofsson från Hallen om onsdagskvällens drama vid Brasta, när deras kamrat var nära att drunkna

Annons

– Vi har som hobby att köra ut på öppet vatten från isen för att se hur länge kan köra innan vi måste ta in på isen igen, berättar Mattias Prestberg.

– Vi gillar att busa lite med skotrarna och vi får en kick av att köra på öppet vatten. Samtidigt så filmar vi varandra så vi har bevis hur långt vi törs köra.

Men i onsdags kväll höll det på att gå riktigt illa. När en av grabbarna körde ut på öppet vatten och under broarna i full fart så började drivremmen slira efter några hundratals meter och skotern började sjunka.

– Vår kompis hamnade i vattnet och började skrika på hjälp. Vi blev rätt skraja eftersom vi vet att det är över tio meter djupt på den platsen.

Mattias och Jonatan ringde larmcentralen och sprang sedan till stranden och fick tag i en båt som låg upp och ner. Samtidigt försökte deras kompis att simma mot en liten holme i sjön bland isflaken.

– Båten läckte när vi fick den i sjön så den kunde vi inte använda. Det var bara att vänta på att hjälpen skulle komma.

När hjälpen kom var grabbarna kritiska till hur räddningstjänsten jobbade.

– De la ner mer jobb på att rädda båten än vår kompis.

Johan Ward jobbar inom räddningstjänsten i Hallen och var med på räddningsaktionen.

– Vi har bara väntat på att något sådant här ska hända. Många har sett grabbarna åka skoter på öppet vatten och det ser fullkomligt livsfarligt ut.

– Eftersom det handlade om ett drunkningstillbud blev det ett stort larm och härifrån åkte åtta man. Dessutom larmades både polishelikopter och ambulanshelikopter samt vanlig ambulans från Östersund.

– När vi kom fram så hade grabben som hamnade i vattnet kravlat upp på en grynna i sjön och hans kompis stod bredvid med sin skoter.

– Eftersom vi visste att helikoptrarna var på väg så började vi att försöka ta upp båten i stället som höll på att sjunka.

– När helikoptern tagit hand om den blöta och frusna skoteråkaren så drog hans kompis iväg ut på öppet vatten igen, körde under bron och försvann.

Räddningsledare på platsen var Håkan Karlsson från Hallen. Han berättar att en förälder kom fram till honom och berättade att en orsak till de vansinniga körningarna på vattnet är filmerna som grabbarna tar och senare lägger ut på internet.

Killarna själva tycker inte att de gör något fel när de kör på öppet vatten.

– Det är inte olagligt, säger Jonatan. Visserligen kan det innebära risker, men det är många fritidsintressen som kan vara farliga.Olyckor kan ske överallt, säger han.

Mer läsning

Annons