Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenhetskomplex ska förtäta Åre

/
  • Med det nya bygget fortsätter förtätningen längs Årevägen. Huset ersätter det lilla röda hus som skymtar mitt i bilden, nedanför Dähliehuset 2 till vänster. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Nu byggs det på den så kallade Isbergstomten i Åre. Den 3 maj är det byggstart för ett stort projekt med 27 bostadsrättslägenheter och tre butiker på Årevägen intill Dähliehuset.

Annons

– Vi är ett kompisgäng från början som gick ihop. Egentligen ville vi köpa lägenhet i Åre men så dök den här möjligheten upp med den här tomten som vi tycker har ett fantastiskt läge, säger David Giertz, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Alpinhuset, som är det officiella namnet på byggnaden.

– Vi är väldigt positiva till att vi fick göra det här projektet, jag tror det kommer att bli kanonbra.

Alpinhuset kommer alltså att ligga mellan Dähliehuset 2 och Bysshuset och blir ytterligare en del i den förtätning längs Årevägen som det talas om i kommunens fördjupade översiktsplan för Åre. Där ingår för övrigt också det planerade Sporthotellet 2, tvärs över gatan.

Det är det första stora byggprojekt David Giertz och hans kompisar ger sig in på, tidigare har de byggt villor. Nu bygger de alltså ett helt lägenhetskomplex och säljer de lägenheter de inte ska ha själva. Försäljningen är redan igång hos Bjurfors.

Det är byggbolaget NCC som fått ordern, värd 44 miljoner kronor, att bygga huset, samma bolag som byggt bägge Dähliehusen och Åreparken i samma kvarter. Enligt NCC ska fasaden på det nya huset kläs i skiffer och kalksten med viss träfasad mot Årevägen. Lägenheterna är främst fyror på 77 kvadratmeter med balkonger eller terrasser, men även några tvåor och treor. Det ska även bli ett garage för 25 bilar. Huset som står på platsen i dag, som en gång i tiden var post- och telehus, ska fraktas bort. Sedan börjar projekteringen under april och själva bygget i maj.

Till nästa påsk, 2011, ska Alpinhuset vara inflyttningsklart.

Annons