Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kupp i södra Sverige kan lösa bankrånet i Åre

/
  • Bilder inifrån banken offentliggjordes två veckor efter rånet i en förhoppning om att det skulle ge polisen tips i utredningen. Men polisen fick inget som ledde utredningen framåt. Filmen befäste ytterligare teorin om att rånet inte utfördes av nyckfylla amatörer, ”När man analyserar bilderna kan man se flera saker, för det första att de har rekognoserat inne på banken innan. För det andra – jag tror inte det är första gången”, sa Kjell Wedin till LT i samband med att bilderna visades. Foto: Bevakningskamera

För exakt ett år sedan rånades Handelsbanken i Åre. Rånet var mycket välplanerat och utfördes inte av några amatörer. Det som talar för att rånet ska gå att lösa är en koppling till ett annat rån i Södra Sverige och att polisen kunnat kartlägga kommunikationen mellan rånarna. Försvårande omständigheter som talar mot en lösning är att en polis i Stockholm lämnat ut information till en man som har koppling till rånet.

Annons

6 oktober 08.58 förra året krossades en fönsterruta på Handelsbanken i Åre. Två maskerade män, med kofot och en AK4, gick in i banken. Personalen flydde genast.

Utanför väntade en tredje person i den bil som rånarna sedan flydde i. Bilen hittades utbränd i Ullådalen. Rånarna bröt upp bankboxar och fick med sig pengar. Rånet rubriceras som grovt.

Kjell Wedin, Östersundspolisen, håller i utredningen. En sak han konstaterar är att rånet inte utfördes av några amatörer.

– Rånet var mycket välplanerat. De var väl medvetna om hur de skulle gå tillväga och har säkert varit där och rekognoserat tidigare. Vi vet att det var tre personer vid banken när den rånades, två inne och en utanför som väntade i en bil, vi vet inte om det var fler inblandade, säger Kjell Wedin.

Rånarna tog sig in genom att krossa en ruta på baksidan banken. Det var väldigt lätt för dem att komma in.

– Bankens skalskydd var under all kritik, så ska det inte vara på en bank.

Det fanns inget galler eller något som hindrade att de så lätt kunde ta sig in genom fönstret, berättar han.

Det tekniska undersökningen som gjordes efter rånet gav inget.

– Rånarna lämnade inga spår. Det fanns inga fingeravtryck eller något liknande.

Men det som kommit fram under det år som gått är att det finns kopplingar till ett annat rån, men vilket det är vill Kjell Wedin inte gå in på.

– Vi samarbetar med en polismyndighet från södra Sverige eftersom vi tror att det finns en koppling till ett rån som ägde rum i de södra delarna av landet.

Båda rånen hände relativt nära varandra i tid, berättar han.

Alltid vid grova rån finns det kommunikationstrafik, de inblandade kommunicerar med varandra om brottet. Den trafiken har kunnat kartläggas, berättar Kjell Wedin.

– Vi vet att rånarna använde mobiltelefoner som de köpt i en butik i södra Sverige. Telefonerna köptes in för det här ändamålet. Utifrån informationen vi har fått fram så vet vi ungefär hur rånet har gått till, säger han.

Det är också utrett att bilen rånarna använde, en mörkblå Audi, stals i Stockholmstrakten dagen innan rånet i Åre. Bilen observerades på baksidan banken i samband med rånet. Den hade också synts kvällen innan, på Holiday clubs parkering.

– Det uppmärksammades eftersom den stod med lysena på.

Ungefär två veckor efter rånet släppte polisen en filmsekvens på rånarna från övervakningskameror i banken.

– Men det gav inte några tips som kunde leda oss vidare.

Bytet från rånet blev pengar, inget annat. Men hur mycket det rör sig om är hemligt.

– Vid bankrån hålls det hemligt för att det inte ska göra att andra får för sig att de kan skaffa snabba pengar genom att göra likadant, säger Kjell Wedin.

I utredningen har han inte bara fått tampas med de generella problemen som finns i utredningar av grova rån.

– Det har blivit fel på grund av en kollega i Stockholm som förstört för oss, säger Kjell Wedin.

Det han hänvisar till är en polis som i början av september åtalades för dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Kvinnan misstänks för att ha gått in i polisens datasystem och hämtat information om en man som Östersundspolisen haft spaning på. Kvinnan ska ha berättat för mannen om polisens intresse av honom och lämnat ut bland annat spaningsbilder.

– Jag vill inte säga vilken koppling mannen har till rånet. Men det hela har försvårat för oss att lösa rånet. Det finns en viss uppgivenhet från oss som sysslar med detta när det blir så här.

Att det finns lite tid för honom att arbeta med på utredningen är ytterligare en omständighet som försvårar utredningen.

– Det dagliga arbetet gör att det inte blir så många timmar i veckan som jag kan arbeta med detta. Även om det finns ett samarbete med en annan myndighet så krävs det ju tid för samarbetet också, i bland finns inte den tiden.

– Förhoppningsvis så får vi fast dem. Vi jobbar på det, säger Kjell Wedin.

För att komma vidare i utredningen krävs att Kjell Wedin får bra tips.

– Vi är helt säkra på att rånarna stannade kvar i Åretrakten några dagar efter rånet, att de legat stilla och tryckt och sedan ha åkt därifrån. Kanske någon haft en stuga som de hyrt ut till några tveksamma personer. Det kanske också finns någon som kan berätta att de sett något när rånet begicks, säger Kjell Wedin.

Annons