Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte nya bostadsrätter men får inte flytta in

/
  • Storvallens fjällcenter med lägenheterna – den tidigare hotelldelen – närmast till höger.  Den byggdes 2006 om till bostadsrätter men eftersom bygg- och brandsäkerhetskrav inte uppfylldes har kommunen än i dag inte godkänt bygget.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

År 2006 genomgick Storvallens fjällcenter utanför Storlien en större ombyggnad. Hotellrummen gjordes om till bostadsrätter och såldes ut. Tre år senare har de nya ägarna fortfarande inte fått flytta in i sina lägenheter. Alla brister i brandsäkerheten måste åtgärdas innan Åre kommun godkänner bygget.

Annons

– De har inte fått något slutbevis. Så det betraktas fortfarande som en byggarbetsplats, förklarar Åre kommuns räddningschef Anders Sigfridsson, som tillsammans med bygglovschef Per Breidfors handlagt ärendet sedan tidigt 2006.

Då sökte de dåvarande norska ägarna bygglov för att bygga om hotelldelen i Storvallens fjällcenter till bostadsrätter. De ägde vid den tiden hela komplexet: centret med restaurang, bar, pool och hotellrum, via bolaget Storvallens Fastighetsförvaltning AB.

De fick bygglov i september 2006.

Men när byggkontoret kom på inspektion den 30 november fann man en rad brister.

– Det var en oinredd vind där man nu byggde loft. Det var inte riktigt som det skulle med bygglovet där. Inte heller brandskyddet uppfyllde kraven enligt svensk standard, säger Sigfridsson.

Bristerna rörde allt från formalia till rena byggfel: Byggherren hade varken bygganmält, skaffat kvalitetsansvarig eller upprättat kontrollplan.

Varken ventilationssystemet, uppvärmningssystemet, eller trapporna till vindsvåningen uppfyllde kraven och delar av vinden gick inte inspektera.

Värst var det med brandskyddet: utrymningslarmet hade inte uppgraderats, det saknades rökdetektorer på loftet och trä hade använts som ytskikt i tak och väggar trots att det inte är tillåtet.

Stegarna från loftet var olämpliga, och det var inte känt om den elektriska anläggningen uppfyllde svensk standard.

Slutligen hade byggnaden tagits i bruk trots att kommunen inte utfärdat – och nu absolut inte tänkte utfärda – något slutbevis.

Saken komplicerades av att Storvallens Fastighetsförvaltning nu sålt lägenheterna vidare. Kommunens nya motpart var den bostadsrättsförening som de nya ägarna hade bildat, Storvallsvägen 6.

De gamla ägarna kände förstås till kraven i bygglovet. Frågan var: Hur mycket visste de nya ägarna om bristerna när de köpte lägenheterna?

– Det vet vi inte, säger Anders Sigfridsson.

Bygglovschef Per Breidfors sammanfattar läget i dag:

– Vi skrev ett föreläggande där vi hade en massa åsikter. Sedan har man sålt den här fastigheten i bostadsrättsform. Men våra påpekanden från 2006 kvarstår.

– Vi har inte gett slutbevis och då får man inte ta byggnaden i bruk. De kan inte få något sådant förrän de har fixat till rätt mycket, framför allt vad gäller brandsäkerheten. Där står vi i dag.

Kommunen har inte längre något att göra med de ursprungliga norska ägarna. Men, säger Breidfors:

– Problemet är ju att bostadsrätternas belägenhet i förhållande till övriga centret gör att det kommer att fungera som ett hotell. De har ett avtal att fjällcentret kan hyra ut deras lägenheter som hotellrum.

Bollen ligger nu hos bostadsrättsföreningen som måste åtgärda bristerna innan kommunen och godkänner bygget.

Annons