Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger nej till markägares byggplaner i Tottbacken

En markägare i Åre vill bygga en skilodge i Tottbacken, direkt ovanför Tottens by. Åre kommun ger tummen ner redan från början. För orört, otillgängligt och planvidrigt, menar byggkontoret.

Annons

Exploatören har ansökt om förhandsbesked för att få bygga ett stort fritidshus med 30 bäddar på egen mark i fjällskogen vid Tottbacken i Åre. Men platsen ligger i väglöst land direkt ovanför Tottens by, vilket fått kommunen att säga nej på detta tidiga stadium.

Tottens by har stora kulturhistoriska värden med sin täta bondbybebyggelse på en naturlig hylla vid foten av Totthummeln. Det är riksintresse för kulturmiljövård och länsmuseet har tidigare uttryckt starka reservationer när kommunen tillåtit exploateringar nära intill, exempelvis då Tottbackenhusen byggdes i början av 2000-talet.

Nu säger alltså kommunens byggkontor nej redan i ett tidigt läge. Inte heller räddningstjänsten gillar idén. De ser problem att komma till området om en olycka skulle inträffa eftersom det saknas väg.

Skistar har också reservationer, de är oroliga för skidåkarnas säkerhet och menar att en vinterväg för skotertrafik inte går ordna utan att den korsar skidnedfarter.

Exploatören håller inte med. Han säger att det redan går en grusväg från Fjällgården nästan ända fram till tomten. Längre utryckningstid går det kompensera för med tekniska medel, som brandpost, sprinkler och bra utrymningsvägar.

Han finner inte heller att bevarandevärdet är så stort då det redan påverkats av skidåkningens bieffekter.

Annons