Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Ren tur att Åres dricksvatten klarade sig

/
  • Insatsledare Kent Eriksson från Åres Räddningstjänst var tidigt på plats när spillet upptäcktes den 30 september. Enligt de uppgifter han fått var det mesta av oljan kvar i eller under fjärrvärmeverket. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Stora delar av oljan har runnit utmed fjärrvärmeledningen ner mot Åresjön, till vänster på bilden.
  • Redan första dagen letade man efter olja bakom verket.

Att oljan från spillet på fjärrvärmeverket inte rann direkt ut i Åresjön och förstörde Årebornas dricksvatten var rena turen.

– Det var bara tack vare att marken där är så hårt packad, säger Åre kommuns miljöinspektör Örjan Norum, som handlägger ärendet.

Annons

En bit österut från stranden där Sösia-verket ligger finns en långsmal halvö som heter Långnäset. Det är också namnet på den ena av Åres två dricksvattentäkter. Och eftersom dricksvattnet tas både från grundvattnet och ytvattnet hade följderna blivit förödande om oljan hade nått sjön.

– Men som tur är råkar marken mellan verket och vattenbrynet vara väldigt tät, förklarar Norum. Därför har det gått långsamt när oljan sipprat sig ner mot strandkanten.

Örjan Norum säger av de drygt 4 kubikmeter som rann ut har man hittat åtminstone 1,5 kubikmeter som varit på väg ner mot sjön.

– Men mycket är utspätt med vatten så det är väldigt svårt att veta hur mycket man hittat, säger han.

Åre kommuns miljökontor har följt Jämtkrafts och dess anlitade experters arbete med saneringsåtgärderna hela hösten. Och enligt Norum fungerar det så väl som kan förväntas.

– Men det här blir en dyrbar historia för Jämtkraft, inflikar Norums chef, Åres miljöchef Olle Wallgren.

Den markägare som äger marken mellan verket och ner till vattnet är inte lika nöjd. Hon blev inte ens kontaktad utan fick läsa i tidningen om utsläppet.

– De påstod att de hade försökt ringa men inte fått tag på oss, säger hon och det är tydligt vad hon anser om den förklaringen: undanflykt.

Hon var verkligen inte svårnådd utan fanns på mobil såväl som fast telefon och epost.

Under hösten har hon sett över sjön hur grävare jobbat på hennes mark vid ett flertal tillfällen, något hon tycker hon borde bli underrättad om.

– De borde ju meddela när de gräver på vår mark, säger hon.

Dag Viklund på Jämtkraft medger att det blev en miss i början, då allt hände så fort. Men det har han rättat till så gott han kunnat, genom att prata med markägaren.

Annons