Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökaos, tidtagningstrassel – och folkfest

/
  • Efter tidtagningshaveriet växte köerna uppe i startområdet. Folk fick vänta en timme extra på att starta men det fina vädret gjorde att få klagade.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Totalt parkeringskaos utbröt när folk parkerade på bägge sidor vägen och det gick knappt att komma förbi.
  • Startområdet. Snön har försvunnit med rasande fart.
  • Skistarpistör Henrik Nordenskiöld informerade de startande om förseningen.
  • Vadå parkeringskaos? Skistars driftschef Anders Aspholm, till höger, njöt av solen uppe vid start, lyckligt ovetande om situationen på Ullådalsvägen.

Åres 36:e skutskjut var en studie i sol och 15 plusgrader med drygt 2 400 startande. Snabb och fin bana för de som startade tidigt. En sann folkfest.

Annons

Skutskjutet är många olika saker för olika människor: spännande duell mellan störtloppsåkare och längdsprinter, lagtävling med strid på kniven, tävling i bästa/värsta utstyrsel, fritidsnöje i väntan på bröllopet, och hundratals små söta hjälmfotingar som bara kör – med eller utan följeslagare.

Men det kan också vara en helt annan historia:

På nummerlappen står starttiden 13:28:20. Så två timmar borde vara god marginal för att hinna fotografera och prata med åkare innan.

Tar bilen, för att få med fotoutrustning och ombyte till tävlingskläder (stort misstag). Vid Buustamons garage kommer parkeringsvakt Kenneth Lauritz springande, fäktande med armarna .

– Det finns inte plats, det är kaos, inte ens bussen kommer upp!

Att det är media på uppdrag gör inget intryck alls, det är bara att vända och parkera hundratals meter längre ner. Därifrån kilometerlång pjäxmars uppför Ullådalsvägen, nu ett hav av bilar och kreativa parkeringar. Fotoväskan bara att glömma.

Reflektion: om det är så här nu, hur ska det bli när Dählie och kommunen är klara med Rödkullenplanen?

Äntligen uppe vid start och nästa överraskning: världens kö!

Skistarpistör Henrik Nordenskiöld lugnar massorna.

– Vi har haft problem med tidtagningen och är en timme försenade. Så ni får lägga en timme till er starttid.

Halv två har i ett slag blivit halv tre. Och som jag stressat!

– Drick lite saft, njut av solen, säger Henrik godmodigt.

Det går inte vara arg här, det är ju så vackert väder!

Det blir start till sist, skakig väg ner, lååång promenad tillbaka till bilen. Stressar till torget för utlottningen av bilen (är man inte där kan man inte vinna). Bilen, en Audi A1, gick till Åresonen Andreas Hansson, till Årebors stora glädje.

Sista hoppet för oss andra står nu till alla de mindre priser som lottas ut på startnumren. Vinstnumren ska sättas upp runt torget nu, säger de i mikrofonen.

Men var?

Stor trängsel utanför Werséns skvallrar om att där är det. Papper med jätteliten text skymtar där på väggen, men man måste ända fram för att se. Folk tränger på bakifrån, det är som på rockkonsert.

– Finns det inga fler anslag, det här är inte klokt! säger någon.

– Jag får panik, säger en tjej som nästan ramlar.

Fler än jag gav upp och gick hem.

Annons