Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsmart bolag eldar med olja i Åre

/
  • Här i Årekompaniet, gamla Åre sjukhus, har Jämtkraft reserveroljepannor som brukas vid sex minusgrader och under –  eller vid andra driftstörningar i fjärrvärmeverket på andra sidan Åresjön.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Fjärrvärme är Sveriges stora klimatförbättrare, lovar Jämtkraft på sin hemsida. Men hur sant är det? En granskning av fjärrvärmeverket i Åre visar att där eldar man med olja en stor del av tiden. Så fort temperaturen i Åre sjunker under fem minusgrader måste oljepannorna sättas på.

Annons

Under de senaste åren när Åre växt så det knakat har utvecklingen av Åres fjärrvärme uppenbarligen inte hängt med.

I dag är kapaciteten för låg för att möta behovet och fjärrvärmeverket, som är menat för biobränsle, måste dryga ut med olja.

Fjärrvärmeverket i Åre ägdes tidigare av Åre kommun men såldes för sex-sju år sedan till Jämtkraft, där Dag Wiklund är fjärrvärmeansvarig. Han bekräftar oljeberoendet, som till och med ökar i takt med Åres befolkning.

– För varje ny kund i Åre innebär egentligen lite mer olja i dag, säger Wiklund.

Men inte ens han hade insett hur stor oljeförbrukningen är. När LT frågar vid vilken temperatur oljeeldningen måste sättas in, svarar han ”någonstans vid minus 20”.

Är det så pass lågt, utbrister han när han kollat med en kollega och fått rätt svar: minus 6 – 7 grader. Vid den temperaturen – och vid driftstörningar i övrigt – måste verket ta till sina reservoljepannor.

De finns i Sösiaverket på Åresjöns södra strand och i Årekompaniet, tidigare Åre sjukhus, på Åresidan.

Varför där?

– Vi måste ha reservenheter på den sidan om det skulle hända något nere vid sjön.

Oljan tar man alltså till när Sösiaverkets fastbränslepannor inte klarar av att värma Åres svällande befolkning under vinterhalvåret.

– Det här svänger upp och ner. Det blir hög belastning morgon och kväll när alla duschar och så. Är det en riktigt kall vinter går det olja hela tiden, säger Wiklund.

Ingenstans i Jämtkrafts marknadsföring av fjärrvärmen på internet står det att man använder olja. Men enligt Wiklund är det inte ovanligt, många fjärrvärmeverk eldar med olja, säger han.

Men visst, oljan är en nackdel även för Jämtkraft och inte bara ur marknadsföringssynpunkt, det blir också dyrt, menar han.

– Vi förlorar ju pengar på att köra med olja.

Därför jobbar man med effektivisering. Sösia utökades med en ännu en fastbränslepanna för två år sedan. Och i vintras installerades ny rökgaskondensering, som ska göra det möjligt att få ut mer energi ur de rökgaser som bildas vid förbränningen.

På det viset räknar Jämtkraft med att sänka oljeförbrukningen i Åre från 8 till 5 procent av den totala bränsleförbrukningen.

Och det behövs, för som Wiklund uttrycker saken:

– Ansluts det ett till stort hotell i Åre måste vi börja elda olja när det är nollgradigt.

Men någon verklig utbyggnad för att bli av helt med oljebehovet finns inte med i planeringen inom den närmaste framtiden. Jämtkraft har visserligen planer på att bygga ett nytt fjärrvärmeverk i någonstans Åre. Men det blir inte i brådrasket.

Dag Wiklund:

– Vi håller på men vi har inte hittat någon bra plats än, och så är de dyra att bygga.

Mer läsning

Annons