Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas grävde fram kopparmyntet från 1600-talet

/
  • Klas Hagelbeck, till vänster, och Linus Berglund grävde i rutan där myntet låg. Det var Klas, som grävde fram det.

Ett kopparmynt från 1673. Det var den stora sensationen när 3–4:orna från Duveds skola deltog i utgrävningarna vid Duveds skans förra veckan. Men man hittade också mängder av andra intressanta saker.

Annons

– Ett gethorn! säger Milly.

– Framtand från en gräsätare! säger Nathalie.

– Spik till en hästsko! säger Joel.

Eleverna i 3–4:an på Duveds skola viftar ivrigt med händerna när LT:s utsända frågar vad de hittade på utgrävningsplatsen vid Duveds skans förra veckan. Stoltheten är märkbar. De är ju stjärnklassen som gjorde första storfyndet: ett kopparmynt från 1673!

Och det bara efter en kvart!

Det var Klas Hagelbeck som grävde fram myntet. Det var täckt av lera men han såg på en gång vad det var.

– Det var ju runt!

Eleverna fick dela upp sig två och två och gräva i varsin ruta. Linus Berglund, som grävde med Klas, gjorde också fynd, liksom nästan alla övriga elever. Det blev en imponerande lång lista: benknota, vit sten, lera från ett hus, tändsten, underkäke från en ren, hästtand, tallriksbitar, en bit av flintsten, kort sagt – många tecken på en väldigt levande plats.

Genom fynden och Anna-Lena Forsåkers berättande lärde de sig en hel del om hur folket och soldaterna levde här på skansen för över 300 år sedan.

Att de hade djur med sig som de kunde mjölka och slakta. Att det fanns hus och stall på skansen. Och att soldaterna inte bara dog i krig utan också av andra saker: som sjukdomar och köld.

Kunskaperna kommer lägligt för nu ska vi läsa om karolinerna i skolan nästa år, berättar deras lärare Ulla Eriksson.

Annons