Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känsligt byggärende tog oväntad vändning

/
  • I det här området, intill IVF:s dammbygge vid Lilla Burvattnet, gjöt man förra veckan grund för den kontroversiella manskapsbaracken. Bilden togs i augusti i år då de sista arbetena gjordes på själva dammbygget.

Ett känsligt byggärende som legat öppet och obeslutat på Länsstyrelsen i över ett år fick en väldigt snabb lösning när man i fredags hittade en gammal dom från 1942 i ärendeakten.

Annons

Helt plötsligt var alla frågetecken utraderade om den ovanligt stora manskapsbaracken som Indalsälvens Vattenregleringsföretag påbörjat intill dammen vid Lilla Burvattnet, Åre kommun. Länsstyrelsen har varit tveksam till att medge nyttjanderätt till marken, som ligger inom naturreservat, är Natura 2000-skyddat, och tillhör Njaarke samebys åretruntmarker. Men nu anser de inte längre att Vattenregleringsföretagen gjort något fel, trots att de påbörjade bygget utan lov.
Enligt domen skulle Vattenregleringsföretagen ha rätt att bygga i princip vad de vill. Samebyn, som motsatt sig byggets storlek, reagerar med stor häpnad.

Annons