Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressanta fynd på Duveds skans

/
  • Arkeolog Anna-Lena Forsåker från Duved (i röd mössa) leder utgrävningsprojektet tillsammans med kollegan från Dvärsätt, Gunilla Lundqvist. Redan har man börjat nå botten i den första utgrävningsbädden, här förbereder man en ny. Tanken är att försöka lägga den så att man hamnar precis där ett hus stod.
  • Skärvor från kritpipor är en del av de intressanta fynd som görs på skansen i Duved. I krigs- tid bodde här ett hundratal soldater.
  • Gunilla Lundqvist visar upp dagens fynd: en bit täljsten. Det är intressant och visar att man lagat mat här, säger hon.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Kopparmyntet från 1673 är  det mest intressanta fyndet hittills. Man kan se årtalet och de tre kronorna som visar att det är präglat i Sverige.

De arkeologiska utgrävningarna vid Duveds skans i Duvedsbyn har bara börjat men redan har man hittat flera intressanta fynd. Betydligt fler än man väntat sig. Mest intressant hittills: ett mynt från 1673.

Annons

Det regnar och blåser iskallt på Duveds skans; vädret är så dåligt att dagens skolelever från Duveds skola skickades hem tidigare. Men arkeologerna Anna-Lena Forsåker, Duved, och Gunilla Lundqvist, Dvärsätt, jobbar oförtrutet på.

De håller på att mäta upp en ny utgrävningsrektangel. I den första har man redan nått botten.

– Där finns nästan inget kvar att gräva längre, förklarar Anna-Lena Forsåker, som leder projektet.

Kruxet är att pricka in platsen där ett av husen stod. Det fanns ett 15-tal byggnader och vissa är inritade på de kartor som finns över den stjärnformade skansen. Men de är inte helt exakta, så det blir något av en gissning.

Utgrävningarna, de första någonsin på skansen, ska pågå under sommaren och sker i samarbete mellan tre parter: föreningen Duveds skans, Jamtli och Vuxenskolan.

Hur länge man kan fortsätta är en ekonomisk fråga. Projektpengarna de fått ska täcka skolklassernas grävdagar och arkeologernas arbetstid, men medlen är väldigt begränsade. För 200 kronor om dagen kan allmänheten delta i utgrävningarna.

Därför beror det på hur många som anmäler sig och vill vara med.

Eftersom så många fynd gjorts efter bara tre utgrävningsdagar hoppas arkeologerna naturligtvis att de ska få ytterligare medel.

Gunilla Lundqvist visar dagens fynd som eleverna gjort: en bit av en kritpipa. I en lada intill förvarar de fynden från förra veckan, som de tagit med för att visa eleverna.

Där finns myntet. På ena sidan kan man tydligt se årtalet, 1673, och de tre kronorna som visar att det är ett svenskpräglat sådant. Andra sidan är svårare att urskilja, men en krona syns även där.

– Spännande, säger Gunilla Lundqvist. Och det är det faktiskt.

För med myntet, hur litet och oansenligt det än är, blir det mycket lättare att föreställa sig att det här var en levande plats för 300 år sedan, med människor som hade mynt i fickan, precis som vi.

Mer läsning

Annons