Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Häljesund är det Ork som gäller

/
  • Upp till en halvmeter snö klarar hästen på en plogning. Blir det djupare får Magnus ställa om plogen och köra två gånger.
  • Magnus Gustavsson plogar sina skogsvägar med häst, så han lätt kan köra det timmer han avverkar. Foto: Jan Andersson
  • Plogen är specialbyggd för att köras med häst. ”En sådan här fanns på varje gård förr i världen”, säger Magnus.Magnus har även en snöskopa, som fungerar som en släpräfsa.
  • Den här gamla potatissprätten har Magnus byggt om till snöslunga. ”Den kastar iväg snön uppåt fem meter”, säger han.

Det ser nästan lite overkligt ut när Magnus Gustavsson från Häljesund kommer helt ljudlöst fram ur skogen med sin hästdragna snöplog. Nordsvenska Ork verkar inte bekymra sig om att det är en halvmeter djup snö efter skogsbilvägen.

Annons

Scenen är som hämtad från Emil i Lönneberga, när Emil skulle skjutsa Alfred till sjukstugan. När de fastnade i snön blev Emil räddad av en hästdragen snöplog.

Vill man se en sådan plog med egna ögon får man bege sig till Häljesund i Åre kommun. Där plogar Magnus Gustavsson sina skogsvägar med hästen Ork.

Det ser exakt ut som på filmen när han kommer körande i djupsnön, det enda som fattas är hästbjällran.

Det var 1997 som Magnus arrenderade den stora gården med den vidunderliga utsikten över fjällvärlden. Magnus har tidigare jobbat på hästuppfödningsanstalten Wången. När han slutade där köpte han med sig den nordsvenska hästen Ork, som nu är 22 år gammal.

– Han är min allra bästa vän och min familj, säger Magnus och klappar sin häst. Jag vill inte tänka på hur det ska kännas när han inte finns längre.

När snön vräker över länet då kopplar alla traktorägare sina plogar eller snöslungor och sätter igång och röjer på gårdar och vägar. Men Magnus han hämtar Ork från stallet och spänner honom för den speciella hästplogen.

– Det är mycket trivsammare att ploga med häst. Så här plogade varenda bonde innan traktorn kom och jag tycker det fungerar bra fortfarande.

– Jag har också byggt en snöslunga som hästen drar, säger Magnus. Det är en gammal potatissprätt som jag byggt om. På själva visparna som sprätter upp potatisen har jag satt plåtar och snöslungan är väldigt effektiv. Den skjuter iväg snön upp till fem meter.

Varje ledig stund tillbringar Magnus i sin lilla verkstad där han klurar ut nya konstruktioner som han har hjälp av i det dagliga jobbet, som består av skötseln av de 50- talet grisar som han föder upp.

– Förutom Ork har jag fyra nordsvenska hästar till som jag jobbar med i skogen.

– Jag tar på mig uppdrag där det inte går att avverka på vanligt sätt. Det kan vara i branta sluttningar eller annan svår terräng. Då kommer jag med mina hästar och min motorsåg. Fler och fler skogsägare har upptäckt det fina med avverkning med häst.

För att komma fram på skogsvägarna måste det plogas och då får Ork visa vad han kan.

– Är det mindre än en halvmeter snö då kan jag få rent efter en körning. Är snödjupet tjockare så får jag ställa om plogen och köra två gånger. Nu går det bra eftersom snön är så lätt, men längre fram i vår kommer det att bli kärvare att ploga med hästen.

Magnus avslöjar att han även tar på sig uppdrag att ploga på granngårdarna.

– Men då får Ork vila, då tar även jag traktorn, skrattar han.

Mer läsning

Annons