Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Åre finns pengar för utökning av VA-nätet

/
  • Trots ekonomisk motvind så tror Eva Hellstrand stenhårt på Åre som ställe att bo på. ”Här är det gott att leva”, säger hon.

Ekonomin var i fokus vid gårdagens kommunstyrelsemöte i Åre.

Annons

Utbyggnaden av vatten- och avloppsnätet pågår just nu i Björnen. Men finansieringen har inte varit klar.

På kommunstyrelsens möte i går ”hittade” man pengar i överskott från tidigare år hos VA-kollektivet.

Att det finns ett överskott att använda till utbyggnaden när kommunens ekonomi kräver besparingar förklarar kommunalrådet Eva Hellstrand så här.

– Det är skilda ekonomier. Här hittade vi pengar som vi kan använda, säger hon.

På kommunstyrelsens möte togs också beslut om ett åtgärdspaket för att få kontroll på kommunens ekonomi. Av det tidigare planerade överskottet på fem miljoner kronor finns inget kvar. I stället var Åre kommun på väg mot ett underskott på två miljoner kronor.

– Vi har beslutat om att vara restriktiva med nyanställningar och vikarier, säger Eva Hellstrand.

Hur kommer kommuninnevånarna att märka att det är besparingar?

– Vi började spara redan förra året. Redan då blev det minskade öppettider på biblioteket. Men det är framförallt de som jobbar vid kommunen som kommer att märka av det. För dem blir det andra året i rad som de måste vara extra sparsamma.

På grund av den ekonomiska situationen kommer inte Åre kommun att genomföra det hårt kritiserade köpet av Frönäsudden.

– Det (köpet, reds anm) är inget vi prioriterar. Med den ekonomiska situationen som är just nu så finns det andra saker som är viktigare, säger Eva Hellstrand.

Hur kom det sig att kommunen överhuvudtaget gav sig in i den här affären?

– Det där beslutades första gången innan den här mandatperioden. På den tiden satt vi i opposition. Det vi gör nu är att rensa upp.

Men trots att den ekonomiska svångremmen måste dras åt så finns det en del att jubla åt för Eva Hellstrand och andra Årebor.

De kan glädja sig åt att Åre för andra året i rad rankas som bästa Norrlandskommun i tidningen Fokus rankning av svenska kommuners livskvalitet.

– Jag är bonde och det är otroligt att kunna bo på landet som jag gör men ändå ha nära till högklassiga restauranger och stadsliv, säger Eva Hellstrand.

Mer läsning

Annons