Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här startar skolan på en byggarbetsplats

/
  • Att Duveds skola är en byggarbetsplats när skolan börjar på tisdag är inte alls bra, anser rektor Börje Kristiansson. Men enligt hyresvärden Årehus går det inte hitta några barnfria perioder för underhållsarbeten. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Mitt i inskolningen av fritidsbarn pågår underhållsarbeten på Duveds skola. Det har redan resulterat i en olycka där ett barn bröt armen.

Annons

Efter olyckan blev det starka reaktioner bland föräldrarna: På andra byggen får man inte ens närma sig byggnadsställningar utan hjälm, men här lekte barn helt oskyddat mitt bland ställningar och byggmaterial.

Rektor Börje Kristiansson sitter just och skriver rapport om olyckan, som inträffade för drygt en vecka sedan, då byggnadsställningarna sattes upp inför reparation och målning av skolhusets fasader.

Han medger att det inte är någon optimal situation att det byggs när barn leker på skolgården. Nu ser det visserligen bättre ut, det är avspärrat och nätat en bit upp på fasaden, snickaren är klar och bara målning återstår.

Men han tycker definitivt inte det är bra att skolan är en byggarbetsplats vid skolstarten på tisdag då hela skolgården fylls upp av barn. Byggarbetet är dessutom försenat åtminstone en vecka, av vilken anledning vet han inte.

Och det är heller inget skolledningen styr över utan det är hyresvärden, kommunala Årehus, som sköter allt som har att göra med underhållet. De bestämmer tiden, upphandlar och sköter kontakt med entreprenören.

– Vi får tyvärr gilla läget, säger Kristiansson, som menar att skolan helt enkelt har att rätta sig efter Årehus beslut.

Årehus vd Inger Eriksson säger att eftersom det rör sig om underhåll är det husvärden för Åreområdet, Björn Sundberg vi ska prata med. Det är han som är insatt och har skött kontakterna med bland andra rektor.

Sundberg säger att underhållsarbeten i regel görs på sommaren och det är svårt att hitta tider då skolan är tom. På Duveds skola har det varit fritidsverksamhet hela sommaren. Det fanns alltså ingen barnfri period då arbetet kunde göras.

Det är i och för sig inget ovanligt, menar Sundberg som anser att även fritidspersonalen har ett visst ansvar att se efter barnen.

Mer läsning

Annons