Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får besökare pussa på levande älgar

/
  • Enligt myten blir man oemotståndlig om man pussar en älg.
  • Holger Andersson är närmaste granne till älgfarmen. Han är lite kluven till älgar i hägn ”Jag tycker nog bäst om älgarna i frihet, det här är lite onaturligt”, säger han.
  • Det var fem år sedan norska paret Sylvi Jektvik och John-Åke Hansson tog över Millestgården i Duved.
  • Sonen i huset, Mads Jektvik, jobbar med att sköta älgarna och var guide till gårdens besökare.
  • Sylvi Jektvik matar sin älg med potatis på ett annorlunda sätt. ”Vi har nog landets tamaste älgar”, säger hon.  Foto: Jan Andersson

– Jag ser direkt när någon av våra besökare är jägare. Då skickar de fram frun och barnen som ska krama och pussa älgarna. Själv vill de inte ha någon känslomässig relation till de djur som de skjuter på i skogarna.

Det säger Sylvi Jektvik, som tillsammans med sin sambo John-Åke Hansson driver Millestgården, strax utanför Duved.

Annons

Paret, som kommer från Norge, tog över gården för fem år sedan och som ända från första dagen har försökt erbjuda sina gäster annorlunda upplevelser medan de bor på gården.

– Exempelvis har vi arkeologiska utgrävningar här i närheten där gästerna får gräva själv under ledning av arkeologer.

Men det mest populära för gäster och andra besökare är den älgfarm som Silvi och John-Åke öppnade i närheten av gården för tre år sedan.

– Vi har helt klart Sveriges tamaste älgar här och vår slogan har blivit ”Kiss a moose” (Kyss en älg). Av de 3 000 tusen gäster vi haft bara den här sommaren så är det cirka 20 procent som har vågat sig fram och fått en puss.

– Det är mest kvinnfolk, skratt-ar John-Åke. Karlarna är mer reserverade och de som är jägare går inte ens i närheten av älgarna. De vill inte bli för mycket kompis med den djurart som de sedan skjuter ner i skogarna.

– Myten säger att den som pussar en älg blir oemotståndlig för resten av livet.

Paret berättar också att många vilda älgar kommer fram till hägnet för att umgås med Millesgårdens djur.

– Senast förra veckan hittade vi ett fällhorn från en vild älg alldeles utanför staketet, säger John-Åke.

När LT hänger med till hägnet för få några bilder på älgarna är det helt tomt i den stora inhägnaden.

– De rymde nog i natt försöker jag, men John-Åke bussvisslar och skriker: ARNLJOT! BODDA! WILMA! ARTHUR! KOM SÅ FÅR NI POTATIS!

Ingeting händer på en lång stund men så börjar det röra sig i skogsbrynet. I sakta mak kommer två älgtjurar och två älgkor ner mot oss. Sylvi och John-Åke börjar krama om sina skyddslingar och mata dem med rå potatis som tydligen är favoriträtten.

– Svenskarna har förstått värdet av att ha ett så ståtligt djur i skogarna, säger Sylvi. De övriga nordiska länderna hänger inte alls med.

Älgen betyder enormt mycket för marknadsföringen av Sverige, och många utländska turister, inte minst tyskarna, är helt begeistrade av älgar.

– I Norge exempelvis finns det inte en enda älgfarm.

Mycket kring Millestgården kretsar kring älgarna och Sylvi berättar att man till och med haft en operaföreställning i älghägnet.

– Då sjöng sopranen Anne-Lise Berntsen ”O älga natt” och andra kända musikstycken för älgarna och besökare. Det var mycket populärt.

Mer läsning

Annons