Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvt beslut om VA-taxan i Åre Björnen

/
  • Eva Hellstrand (C) yrkade att bara anläggningsavgifterna angående nya VA-taxan skulle klubbas nu. Foto: Håkan Luthman

I går skulle Åres kommunfullmäktige slutligen anta den nya VA-taxan, ett ärende som skjutits upp och återremitterats flera gånger. Och beslutet togs, men bara till hälften.

Annons

LT har tidigare skrivit om den nya VA-taxan som skulle ge höjningar på tusentals procent för vissa gemensamhetsanläggningar i Åre Björnen där man i dag betalar 20 kronor per lägenhet och år i vissa fall. Andra skulle få lättnader, exempelvis villaägare i Åre.

I går, när den slutligen skulle antas, var politikerna fortfarande inte fullt beredda, trots tidigare uppskjutningar och återremisser.

– Det dyker hela tiden upp nya frågor om detta, sade kommunalrådet Eva Hellstrand (C) och yrkade att bara anläggningsavgifterna skulle klubbas nu. Brukaravgifterna skulle utredas ytterligare för att se exakt hur de skulle slå.

Årehus styrelseordförande Lena Kagart (FP) höll med. De nya brukaravgifterna skulle enligt henne innebära en 17-procentig höjning av Årehus nuvarande taxor.

– Och det kan väl inte vara meningen att det skulle slå så, sade hon.

Och så blev det, kommunstyrelsen fick i uppdrag att analysera närmare hur de nya brukaravgifterna kommer att slå, innan den 1 juli då den nya taxan ska börja gälla.

Även i frågan om handlingsplan för skydd mot olyckor blev det ett slags ickebeslut. I förslaget till handlingsplan tar man nämligen bort deltidsbrandkåren i Storlien till förmån för ett värn, men det är inte ens borgarna beredda att göra längre.

Anledningen är att det nu börjar röra på sig ordentligt i Storlien sedan Lars Nilssons efterlevande tagit över. Så handlingsplanen sköts upp.

Mer läsning

Annons