Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för skolbygge i Mörsil och Undersåker

Byggnationerna på Mörsils och Undersåkers skolor som krävs för den kontroversiella skolflytten från Järpen till Mörsil kan börja.

Annons

Klartecknet gavs i går av Åres kommunstyrelse. Men tro inte att diskussionerna är över för det.

Strax före 8 på morgonen, en dryg timme innan kommunstyrelsemötet skulle börja, kom föräldraföreningen i Järpen in med ett helt nytt förslag på hur skolorna ska byggas om och ut, till betydligt mindre kostnad än kommunens eget förslag.

Grundbulten i föräldrarnas förslag är att behålla Järpens högstadium, liksom Skansborgs skola, och att den nedbrunna skolbyggnaden i Järpen byggs upp. Bara mindre ombyggnader skulle då behövas i Mörsil och Undersåker.

Hallens högstadium läggs ner och eleverna där får välja mellan Mörsil och Myrviken.

Detta förslag, som sägs bygga på kommunens egna siffror, skulle bli 5,7 miljoner kronor billigare än kommunens, som stannar på dryga 14,3 miljoner.

Brevet föranledde en speciell genomgång där tjänstemännen kom och redogjorde för de olika siffrorna för kommunstyrelsepolitikerna.

I slutändan tog de ändå beslutet om igångsättningstillståndet för Mörsils skola och Stamgärdeskolan i Undersåker, i stort sett enligt förslag.

– De har fått igångsättningstillstånd för Mörsils skola, men vi lyfter bort 1,3 miljoner för biblioteksdelen, säger styrelseordförande Eva Hellstrand (C).

Skälet är att den delen ska utredas närmare och är mindre bråttom, menar Hellstrand. Det viktiga är att komma igång utomhus.

Föräldrarna kommer med ett förslag som är 5-6 miljoner billigare än ert?

– Ja men flera parametrar är inte med. Det är ju jättesvårt för dem att få med allt, säger Hellstrand.

Exempelvis saknas biblioteksdelen och siffrorna för köket är för låga.

– Där har de använt gamla, uppskattade siffror. Nu vet man att det som måste göras med köket, alldeles oavsett vad som händer med skolan i övrigt, ligger på åtminstone 3 miljoner.

Hellstrand fortsätter:

– Deras förslag går ut på att skolorna ska vara kvar både i Järpen och Mörsil och, om jag förstår rätt, att man ska lägga ner i Hallen och de ska gå i Mörsil. Men då behöver vi bygga ut i Mörsil av den anledningen.

– Det skulle också bli en massa kostnader om man behåller Skansborg, det är inte bara att ha den kvar. Så det är ju flera saker som alltså inte finns med i föräldrarnas förslag.

Så vad händer nu?

– De ska få ett svar från förvaltningen utifrån samma genomgång som vi fick idag. Sedan ska de också få möjlighet att vi träffas, om de vill, för att diskutera det, säger Eva Hellstrand.

Beslutet att skolbyggnationerna får börja är slutgiltigt, det behöver inte gå vidare till fullmäktige eftersom det baseras på redan tagna investeringsbeslut.

– Grunden är ju beslut vi fattade förra året, då var det ju sagt att vi skulle ha tre högstadieorter och de skulle vara Duved, Mörsil och Hallen.

Så fort det går i vår ska byggena börja för att allt ska bli klart till skolan börjar nästa höst.

Mer läsning

Annons