Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från misshandel - hade fel lyxklocka

En man misshandlades allvarligt på Åre torg under Stockholmsveckan för två år sedan. En 20-årig man från Stockholmstrakten var misstänkt – men åtalet ogillades av en oenig tingsrätt i brist på bevis.

Annons

Det var i slutet på februari 2008, under stockholmarnas sportlovsvecka, som en misshandel skedde strax innan klockan fyra en natt på Åre tog. En man som låg på marken fick ta emot flera sparkar mot kroppen och huvudet.

En taxichaufför iakttog misshandeln och hörde den man som sparkade på den liggande mannen säga:

– Han pajade min Breitlingklocka. Han pajade min Breitlingklocka.

Mannen som misshandlades fick sitt ena öga helt igensvullet under två dagar och han hade ont i kroppen ett antal veckor efter misshandeln. Han bedömer att det tog fem–sex veckor innan han såg normal ut igen.

Strax efter misshandeln, när mannen satt och tog igen sig på torget, kom en ung man fram till honom och han förstod det som att denne man bad om ursäkt för vad som just inträffat.

En kvinna iakttog misshandeln och hon gick fram för att se hur det var med den slagne mannen efter händelsen. Hon stod därför bredvid när den andre mannen kom fram och bad om ursäkt.

Efter händelsen såg både det kvinnliga vittnet och den slagne mannen igen den man som nu har stått åtalad för misshandeln på bilder på Facebook på internet.

Åklagaren ansåg att denne man, som är i 20-årsåldern hemmahörande i Stockholmstrakten, gjort sig skyldig till misshandeln och den slagne mannen yrkade på skadestånd om sammanlagt 35 112 kronor.

Men tingsrätten anser att åklagarens bevisning inte räcker. Stockholmsmannen hävdar att han redan hade begett sig hem till den lägenhet de bodde i Åre vid tidpunkten för misshandeln och hans kompis har bekräftat detta under ed.

Han poängterar också att många som besökte Åre den veckan stämmer in på det signalement som även han stämmer in på – det vill säga längre, ljust, bakåtslickat hår. Han påpekar därtill att han aldrig har ägt någon Breitlingklocka, däremot en Omegaklocka och en Gantklocka.

Tingsrätten avslår därför åtalet, men en nämndeman reserverar sig och anser att det vara bevisat att Stockholmsmannen är skyldig med hänvisning till de trovärdiga och detaljerade vittnesuppgifter som taxichauffören samt kvinnan har lämnat.

Mer läsning

Annons