Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kärvt för Åres ekonomi

Är 2008 ett förlorat år eller törs man tro på delårsrapportens positiva siffror? Frågor om ekonomin dominerade debatten när Åres kommunfullmäktige träffades i Mörsil i går.

Annons
De styrande i alliansen uppvisade betydligt gladare miner i går än när den första tertialprognosen presenterades tidigare i år. Den förra prognosen förutspådde ett underskott på nära 12 miljoner för 2008. Den nya bokslutsprognosen för 2008 lyder på plus 16 miljoner kronor. Enligt kommunalrådet Eva Hellstrand, c, är det höstens intensiva arbete och Akeliusaffären som har gett resultat:
- Delårsbokslutet är betydligt mer positivt än tertialrapporten. Vi har fått in ägartillskottet från Årehus och tjänat två miljoner kronor på att vi sluppit räntor för att lån betalats tillbaka.
Och trots att krisgruppen som tillsattes i somras fokuserar på långsiktigt arbete, har den, enligt Hellstrand, haft effekt även på innevarande år.
Alla nämnder redovisar nu bättre siffror i sina delårsrapporter. Bäst i klassen är socialnämnden, som visar ett delårsresultat på plus 20 000 kronor och fått ner underskottet i sin prognos till minus 600 000 kronor.
Det var en ovanlig situation där kommunledningen öste tack och beröm över nämnd efter nämnd från talarstolen. Tackkalaset avtog inte förrän oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg, s, gick upp och undrade om hon hamnat på Melodifestivalen eller vad.
Även revisorerna, som granskat siffrorna, gav en eloge till de som jobbat med bokslutet men gav en i övrigt en nykter syn:
- Vi bedömer att det krävs ytterligare sparåtgärder. Det behövs mer sparande och ökad budgetdisciplin, sade Anita Olofsson.
Beslutet blev att anta delårsbokslutet men avslå barn- och utbildningsnämndens begäran om 1,3 extra miljoner. Ett yrkande om anställningsstopp från oppositionen, s och v, avslogs. Däremot fick Anna-Caren Sätherberg igenom sitt krav att Akeliusaffären ska redovisas senast i bokslutet för 2008.

Mer läsning

Annons