Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolepersonal får olycksfallutbildning

/
  • Niclas Brissman visar hur hjärtlungräddningen ska gå till för, från vänster, Lena Müller, Carolina Granberg, Michaela Karlsson och Mona Nääs. Foto: Elisabet Rydell-Janson

All förskolepersonal i Åre kommun får just nu grundutbildning i hur de ska hantera barnolycksfall och hjärtlungräddning på barn på jobbet. Det känns väldigt tryggt, anser personalen.

Annons

Niclas Brissman måttar ett slag med knytnäven mitt i solarplexus på kollegan, ambulanssjukvårdare Pernilla Andersson, som står uppställd mot väggen.

Vad håller han på med? Ska han misshandla henne?

Nej, absolut inte, Niclas, som är brandman och ambulanssjuksköterska och driver utbildningsföretaget Akuthjälpen, visar personal från Ullån, Såå och Filurens förskolor hur man hjälper en person som satt i halsen och inte kan andas.

Slaget mot bröstet är en variant man kan ta till när det mer kända Heimlichgreppet - att ställa sig bakom personen, lägga armarna under bröstkorgen och trycka till - inte fungerar, exempelvis om personen är storväxt.

I Niclas fyratimmarskurs ligger förstås tonvikten på små förskolebarn och då är greppen annorlunda. Förutom Heimlich får eleverna även lära sig hjärt- och lungräddning (HLR), ABC (andning, blödning, chock) kort sagt - hur de ska agera om olyckan är framme.

Ute skiner solen, barnen har gått hem för länge sedan, men ingen verkar ha något emot att stanna kvar sent. Tvärtom – de välkomnar utbildningen, som märkligt nog inte ingår i läroplanen i den ordinarie förskoleutbildningen.

– Det här är ju ett arbetsgivaransvar, säger Niclas, som tycker det är väldigt positivt att Åre kommun satsat på detta, och dessutom tagit ett vidare grepp än bara HLR.

Ullån i Åre är en av de sista förskolorna i Niclas utbildningsturné på totalt 14 utbildningstillfällen. Han säger att kursen är väldigt populär, så populär att även skolorna velat ha den.

Men den här gången valde kommunen att satsa på just förskolorna, även de privata.

– Jag är glad att även vi fick vara med, säger Lena Müller, som jobbar på föräldrakooperativet Filuren i Åre.

För henne och övrig personal innebär det en stor trygghet att veta hur de ska göra om något händer. Visserligen har flera av dem de teoretiska kunskaperna sedan tidigare, men att träna praktiskt på Niclas specialgjorda dockor, och på sina kollegor, tills rörelserna sitter i ryggmärgen, det är något helt annat.

Deras erfarenhet är annars att det händer förvånansvärt få allvarliga tillbud inom förskolan. Varken Niclas, Pernilla eller personalen kan komma på ett enda allvarlig händelse i Åre kommun de senaste åren. Men, tillägger Niclas:

– Risken finns alltid där.

Då är naturligtvis kunskaperna ovärderliga.

Annons