Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola måste radonsaneras

Höga halter av radon har uppmätts i Månsåsens förskola och nu har Åre kommun inlett radonsanering i lokalerna.

Annons

Förskolan, som har 20 barn och fyra personal, huserar i Månsåsens bygdegård där kommunen hyr lokaler av bygdegårdsföreningen sedan årsskiftet. Innan dess användes lokalerna av dagbarnvårdare för dagbarn.
Det var i samband med en rutininspektion av förskoleköket som en radonmätning gjordes och de höga halterna upptäcktes. Det visades sig att halterna låg sju till åtta gånger över riktvärdet som är 200 bequerel per kubikmeter.
- Eftersom det rör sig om en fastighet där det finns barn kontaktades direkt en saneringsfirma som satte in temporära fläktar. Sedan i måndags jobbar firman med själva saneringen. Det här är normala åtgärder när man upptäcker för höga halter av radon, säger Åre kommuns miljöchef Olof Wallgren.
Orsaken till de höga halterna uppges vara radon i marken under fastigheten.  Enligt kommunen ska det inte vara några problem att fortsätta verksamheten under saneringen.
– Vi har tagit del av aktuell forskning och information från Socialstyrelsen. Den säger att det inte föreligger någon risk för barn eller vuxna att vistas i lokaler under kortare tid om det finns den här typen av problem. Eftersom vi nu har satt in åtgärder så kommer verksamheten att kunna bedrivas precis som tidigare, säger Lena Modigh Larsson, förvaltningschef för skolan i Åre kommun. 
Föräldrar och personal har fått information och på torsdag hålls ett informationsmöte om situationen på förskolan.

Mer läsning

Annons