Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan erkänner slarv med sekretesshandlingar

Försäkringskassan medger att man gjorde fel när känsliga handlingar rörande helt andra personer fanns med i ett brev till en kvinna i Västjämtland. Nu ber man kvinnan om ursäkt.

Annons

Kvinnan fick brev från försäkringskassan i ett ärende. När hon öppnade kuvertet fann hon att man förutom hennes egna handlingar skickat med flera känsliga handlingar, bland annat livräntebeslut och läkarutlåtanden, som rörde tre för henne helt okända personer.

Kvinnan blev väldigt illa berörd och ansåg att händelsen var så graverande att rättssäkerheten hos Försäkringskassan kunde ifrågasättas. Därför anmälde hon saken till Justitieombudsmannen, JO.

”Man kan ju bara föreställa sig hur kränkta dessa tre personer skulle känna sig om dom fick reda på hur deras handlingar har hanterats av Försäkringskassan,” skriver kvinnan till JO.

Försäkringskassan skyller i sitt yttrande på den mänskliga faktorn. En handläggare hade skrivit ut handlingarna som skulle skickas till kvinnan i Västjämtland. Men handläggaren märkte inte att det låg utskrifter kvar i skrivarfacket sedan tidigare. Dessa utskrifter rörde andra ärenden som handläggaren hade. De handlingarna hängde av misstag med ner i kuvertet som sedan postades till den västjämtska kvinnan.

Försäkringskassan har nu skärpt sina rutiner och även bett kvinnan om ursäkt. De ska också kontakta de tre berörda personerna

Annons