Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna i Arvesund kämpar för att få ett fritids

Föräldrar i Arvesund vill inte acceptera Åre kommuns inställning att det saknas pengar till fritidsverksamhet i anslutning till den kooperativa förskolan i Arvesund. Sänk våra politikerarvoden i stället, föreslår en av föräldrarna, centerpolitiker Eva-Lena Hjalmarsson i Mårdsund.

Annons
Som LT tidigare berättat har Åres styrande politiker hittills inte tänt på idén att det nyinrättade föräldrakooperativet Halvöbarna även ska få bedriva fritidsverksamhet. Bakgrunden är två medborgarförslag från föräldrar som hävdar att åtta barn vill gå på fritids i Arvesund i stället för i Hallen, där de går i skola.
Men varken tjänstemännen, barn- och utbildningsnämnden eller kommunstyrelsen har velat stödja förslaget, främst av ekonomiska skäl. Enkelt sagt: det finns inte pengar.
Nu återstår bara kommunfullmäktige, där slutligt beslut tas i dag, och chansen att de tycker annorlunda är inte stor. Men förslagets förespråkare ger inte upp. Eva-Lena Hjalmarsson, själv fullmäktigeledamot för centern, fortsätter att argumentera varmt för idén.
Hon underkänner fullständigt kommunens beredning av frågan och menar att man inte gjort någonting, utom att säga nej.
Det tycker hon är dåligt - och definitivt har kommunen inte satt barnen först eller tagit hänsyn till alla fördelar, som en levande landsbygd, minskade körsträckor, och större yta för barnen att leka på.
Hon inser att det ekonomiska läget är kärvt och som centerpartist ingår hon ju i den styrande alliansen, som kräver fullständig återhållsamhet och letar sparmöjligheter överallt. Men enligt hennes beräkningar skulle ett fritids i Arvesund inte innebära någon direkt merkostnad.
För de sex till åtta barn det handlar om skulle det behövas en halvtidstjänst. Men eftersom Hallens fritids får sex till åtta färre barn kan man dra ner på en halv tjänst där och dessutom få mindre trängsel.
- Jag kan ta ett nej, säger Hjalmarsson. Men då ska det åtminstone vara baserat på framtagna siffror, som visar att man räknat på kostnader.
Annons