Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällbetefåren har intagit Duved

/
  • Linda Forss och Olov Östling är jättestolta över att ha fått igång Fjällbeteverksamhet i Duved och ser speciellt fram emot helgens event på Fjällvallen. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Olov Östling kör taxi till vardags. Men fåren är hans stora passion och det är tack vare honom och hans fru Eleonore Holmberg som får nu betar även i Duved.

”Fårskalle” är ett väldigt missvisande ord. Får är inte alls dumma utan både sociala och smarta och dessutom väldigt lugnande att vara med. Det anser Linda Forss och Olov Östling, som just nu förbereder helgens stora Fjällbetehändelse: Vallning och visor på Fjällvallens fäbod i Tegefjäll.

Annons

Linda Forss är veteran inom Fjällbete, företaget som föder upp får ekologiskt i Åredalen. Ett antal lokala hotell och restauranger i Åredalen är delägare och serverar köttet till sina gäster.

Olov Östling däremot är nykomling i sammanhanget. Han kom in i det hela när han gifte sig med en Duvedstjej, Eleonore Holmberg. Enligt Linda är det parets förtjänst att Fjällbetefår nu även betar i Duveds hagar. Och inte bara det; eftersom fåren betar växelvis på olika ställen i byn har de också engagerat bybor och besökare genom veckovisa vallningar mellan de olika hagarna.

På så vis bildas ett engagemang som de gärna vill ska växa ännu mer. Man skulle kunna göra Duved till ett alternativ till Åre, säger Olov.

Är inte Duved det redan i dag?

– Jo. Men ännu mer.

Ett steg i den riktningen tar man i helgen. Då anordnar Fjällbete ett speciellt event i samarbete med Hållands och Birka folkhögskolor där fårvallning kombineras med musikunderhållning.

Platsen är Fjällvallen, en liten fäbod i Tegefjäll. Den står på Ski-starområde, men ägs av Jamtli.

– Det finns ingen aktivitet där i dag. Den är väldigt liten och det finns bara ett litet hus så det blir bra trångt. Men det är jättefint där, säger Linda.

Det hela börjar med samling på lördag klockan tolv vid byliften i Duved. Därifrån kommer fåren att vallas på leder upp till fäboden i Tegefjäll. Vandringen sker med guide och väntas ta några timmar. Väl framme blir det visstuga, under ledning av vissångerskan Åsa Okutani från Birka folkhögskola.

På kvällen fortsätter det med konsert och sedan övernattning i stugan och i tält.

– Kombinationen får och fäbodvisor har vi inte gjort förut. Jag tycker det är jättekul eftersom jag själv håller på med sång, säger Linda

Vi sätter oss i hagen och Olov bjuder på kaffe. Fler och fler får lämnar sin skuggiga skyddade plats i dungen och kommer för att se vad vi gör. De är verkligen inte blyga av sig utan går rakt på.

– Synd att vi inte hade några kakor med oss, säger Olov.

Han gillar verkligen de här fåren.

Mer läsning

Annons