Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäviken öppnar lyxkrog som är självförsörjande

/
  • Anna-Karin Haglund från Åre sköter vinet.
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Fäviken är inte bara Game Fair och opera. Här finns också en högexklusiv restaurang som är helt självförsörjande och öppen året om. Det går till och med sova över om man så vill. I helgen öppnade den nya lyxkrogen för allmänheten.

Annons
Det är egentligen det som är det nya, berättar Magnus Nilsson, som är restaurangchef och en av de två anställda som sköter den 16 platser stora restaurangen i det gamla spannmålsmagasinet på Fävikenegendomen. Restaurang har funnits här länge, men hittills enbart för Fävikens egna gäster, jaktsällskap och ägaren Patrik Brummer själv med familj.
Men förra veckan öppnade restaurangen för allmänheten och Magnus Nilsson hoppas nu få gäster även från närområdet, Åre, Östersund och övriga Jämtland.
- De tror ju inte vi är öppna så här års, de tror att vi bara har öppet för Game Fair och opera på sommaren, säger han.
I själva verket är egendomen öppen året runt och det kommer även restaurangen att ha. Att man tar det steget nu har sin förklaring.
- När systrarna Brydling sålde sin restaurang Marmite i Åre så öppnades det en möjlighet, säger Magnus Nilsson.
Därmed försvann Åres enda egentliga finsmakarkrog och det är den luckan Magnus Nilsson hoppas fylla i Fäviken. Det unika här är att man satsar på självhushåll, odlar egna grönsaker, fiskar och jagar eget vilt.
- Det blir mycket rotfrukter, säger Magnus Nilsson och visar odlingarna. Där finns också en hönsgård.
För besökare gäller vissa regler. Man måste boka i förväg och får heller inte stövla in som man vill. Middag börjar 17:30 och när man satt sig till bords är man helt i händerna på personalen.
De bestämmer menyn, serverar sju rätter, och det enda inflytande gästen har är över vin och dryck. Och över om man ska sova över eller ej i något av de 12 övernattningsrummen.
- Vi kallar det övernattningsrum, det är inte ett hotell, betonar Magnus Nilsson.
När LT besöker håller Magnus Nilsson och matsalsansvariga Anna-Karin Haglund som bäst på att förbereda premiärmiddagen. En älgstek ligger på öppen eld i utomhusspisen på magasinets gavel.
- Att laga mat på öppen eld är speciellt, säger Magnus Nilsson, 24, som började sin utbildning på restaurangskolan i Åre och bland annat har tre års erfarenhet från Paris. Till Fäviken kom han först som sommelier men nu är det han som lagar maten, komponerar menyn och överser odlingarna.
Anna-Karin Haglund sköter vin och dryck. Första middagen är fullbokad, av tre sällskap.
- Ett från Östersund, ett från Åre och ett från södra Sverige, säger Magnus Nilsson.
Med andra ord en perfekt mix, precis som de vill ha det.

Mer läsning

Annons