Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fackets utspel är underligt”

Åres räddningschef Anders Sigfridsson har ingen förståelse för brandmännens fackliga utspel. Han anser att regeringen redan i dag har de redskap som behövs för att hålla efter kommuner som bryter lagen.

Annons

– Jag tycker BRF:s utspel är lite underligt faktiskt, det verkar inte som om man är insatt i hur det fungerar, säger Sigfridsson till LT.

Såvitt han förstår vill Brandmännens Riksförbund att länsstyrelsen ska kunna utfärda någon form av böter för kommuner som skär ner räddningstjänsten för mycket.

Men redan nu kan regeringen att gå in och ändra i kommunala handlingsplaner, ett kraftfullt redskap, menar Sigfridsson. Han tar Storlien som exempel.

Visserligen är handlingsprogrammet för Storlien inte taget än, det blev återremiss i våras och beslutet kommer tidigast i september.

– Men om det fattas beslut om att införa räddningsvärn där under sommarhalvåret, då kan regeringen gå in och säga att: nej Åre kommun, det ska fortfarande vara deltidskår året runt i Storlien.

Ingenting är dock svart eller vitt när det gäller vilken beredskap en kommun ska ha, menar Sigfridsson:

– Det är ju faktiskt kommunen och fullmäktige som beslutar om det här.

Han medger att Åre kommun saknar giltig skriftlig riskanalys trots att lagen kräver det. Man håller på att ta fram en, säger han.

– Enligt mig är riskanalys något som aldrig någonsin blir färdig. Men jag håller med om att det är en brist.

Han tillägger:

– Sedan är jag inte säker på att en fullödig riskanalys förändrar bedömningen i Storlien. Man lägger för stor tilltro till en riskanalys i bland.

Mer läsning

Annons