Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert varnar för fortsatt lavinfara i Åre

/

Lavinrisken i Åre kvarstår och kommer eventuellt även att öka något under de närmaste dagarna. Det har snöat och blåst och mer kyla är på väg in, vilket förvärrar problemet med ytterligare försvagat snötäcke och mer snö som kan släppa. Det säger lavinexperten Mårten Johansson på Åre lavincenter till LT.

Annons

Mårten Johansson är en av landets främsta lavinexperter med stenkoll på lavinläget i Åre. När LT ber honom analysera dagsläget säger han så här:

– Det är intressant. Vi har ju fått en massa snöbyar i dag (läs söndag) tillsammans med en tilltagande västlig vind. Det innebär dels det här som ni har skrivit om tidigare, att det finns ett svagt lager på grund av det tunna snötäcket och kylan. På det har vi fått en massa flak.

Flaktendenserna i den nya snön syntes tydligt när han i går var ute med en kurs på fjället.

– Snön spricker lätt upp och därför har jag varnat folk som kommit och frågat mig, just på sådana ställen där det har drevat in. Så nu är det ett svagt lager med en massa ställen med vindpackade flak på som kan släppa, sammanfattar han.

Enligt Mårten Johansson kvarstår således lavinrisken i Åre ett tag till. Den kan eventuellt även öka något de närmaste dagarna då mer kyla är på väg in. I går var temperaturen i Åre runt 5–6 minusgrader.

– Men redan i morgon eftermiddag (läs måndag) kommer det att vara 20 minusgrader här i Åre. Det innebär att de här försvagande processerna som har ställt till det för oss i flera veckor, de kommer att hålla på några dagar till. Dels får vi mer snö som kan släppa och dels försvagas snötäcket nästa vecka, så problemet kvarstår.

Vad är ditt råd? Ska folk låta bli att åka offpist?

– Nej, det är klart man ska kunna fortsätta åka offpist, men man ska ha respekt för det man gör. Har man inte koll på läget, har man inte gått en kurs eller inte är väldigt erfaren, då ska man definitivt hålla sig i väldigt flack terräng.

Johanssons råd är att hålla sig borta från offpist om man inte har all utrustning man behöver, som spade, sond, transceiver (lavinsändare) och första förband.

– Har man inte den utrustningen, då ska man hålla sig i nedfarten, säger han.

Mårten Johansson har bråda dagar just nu. Intresset för lavinkunskap var på uppgående även innan lördagens laviner och nu är trycket jättehögt, vilket han naturligtvis tycker är jättekul. Men ordinarie utbildningsplatser räcker inte till utan han har fått sätta in extrakurser.

– Föräldrar ringer och anmäler sina barn till utbildningarna. Den sista pappan ringde tolv i går kväll. Det är mycket oroliga föräldrar som vill anmäla sina tonåriga söner just nu kan jag säga.

Lördagens kurs ramlade för övrigt rakt in i lavinpådraget i Östra ravinen.

– Så vi hjälpte till med räddningsarbetet i den och de eleverna fick ju en väldigt speciell utbildning, säger Mårten Johansson.

Mer läsning

Annons